Paradisurile artificiale. Despre vin şi haşiş
  • Paradisurile artificiale. Despre vin şi haşiş

Paradisurile artificiale. Despre vin şi haşiş

Charles Baudelaire

Preţ: 25 lei
Disponibilitate: Stoc limitat
Votează cartea:
O carte fundamentală despre alchimiile intoxicării şi ale creativităţii. De la paradisurile dezvăluite prin substanţa-revelator, până la decăderile zilei de după.
  • Publicată în februarie 2010
  • Traducere din limba franceză Gabriela şi Constantin Abăluţă
  • hardcover, 176 p, 13x20 mm
  • ISBN 9789731243726
  • Autor: Charles Baudelaire
  • Domenii: Clasic
  • Colecţie: ART clasic

"Cunoaştem îndeajuns de bine natura umană ca să ştim că un om care cu o linguriţă de dulceaţă poate să-şi ofere pe loc tot ce-i mai bun din cer şi pe pământ nu-şi va câştiga nici a mia parte prin muncă. (...) Dar a doua zi! Groaznică zi! Toate organele slăbite, obosite, nervii destinşi, pofta de-a plânge, ca o gâdilătură, imposibilitatea de a te apuca de un lucru susţinut îţi arată fără menajamente că ai jucat un joc interzis. " (Charles Baudelaire)

Un capitol de bază din literatura dedicată "combustibililor" creativităţii - vinul şi haşişul, în cazul de faţă -, volumul lui Baudelaire este în acelaşi timp o impresionantă autobiografie chimică şi un text fundamental de istorie culturală. Perioada decadentă, în care autorul "Florilor răului" a jucat un rol principal, îşi scoate la iveală obiceiurile, viciile şi practicile ale căror finalitate construieşte astăzi profilul unei epoci literare. Spumoase, rafinate prin detalii atent cartografiate, cele două volume prezentate de ART fac parte din impetuoasa familie din care se trage, de altfel, şi Thomas de Quincey, cu ale sale confesiuni de opioman.

Citiţi un fragment din carte în revista Corso.

Vinul schimbă cârtiţa în vultur
de Bogdan Alexandru Stănescu

Iarasi, nu-mi dau seama ce diavol, ce capriciu al destinului mi-a scos in cale Ultimele zile din viata lui Charles Baudelaire, cartea aia superba a lui B.H.L., mult hulitul si, recent, dispretuitul de catre tagma jurnalistilor culturali. Pentru ca a...

citește mai mult

Vă recomandăm şi