Crime & mistere: 7 cărți pe care le poți citi într-o zi

de Simona Stoica18 octombrie 2022
Crime si mistere

Toamna este anotimpul în care rezolvăm crime & mistere, (re)devenim detectivi, adunăm secrete, urmărim nenumărate piste în același timp și preferăm să stăm departe de aleile lăturalnice după lăsarea întunericului, mai ales când punem prea multe întrebări și știm că informatorii preferă să-și vândă loialitatea oricui dă mai mult (spre disperarea noastră) în loc să ne ajute să închidem mai repede cazurile (spre disperarea forțelor de ordine).

 

Inspectorii de la Paladin au scotocit cu nerăbdare biblioteca din redacție, căutând cărți ce pot să fie citite într-o singură zi, și au ales (cu greu doar) 7 romane pe care le puteți începe la revărsatul zorilor și termina înainte de miezul nopții. Firește, nimeni nu vă oprește să le „devorați” în câteva ore, fără pauze.

 

Crime fiction, Editura Paladin

 

Străinul: Dacă sunteți în căutarea unui page-turner în care un străin de-a dreptul diabolic distruge vieților celor din jur prin dezvăluirea unor secrete întunecate, cel mai nou thriller apărut în colecția Crime fiction ar trebui să se afle deja în mâinile curierului. Oare o să-l ajutați pe Adam să-și găsească soția, care a dispărut în mod misterios, sau o să priviți totul din umbră, așteptând următoarea mișcare a străinului, ale cărui intenții par să capete sens abia în ultimele capitole? Fiecare secret destăinuit are consecințe grave, însă Harlan Coben reușește într-un mod inedit să lege dramele și poveștile celor implicați în acest joc de-a șoarecele și pisica, fiecare având un rol important în înfruntarea finală.

Iar dacă nu îl veți simpatiza pe Adam sau vor exista momente când îl veți judeca mult prea aspru, încercați să vă puneți măcar pentru câteva clipe în locul lui: ați avut o viață perfectă, apoi totul a scăpat de sub control. Și nu puteți avea încredere în nimeni. Nici în autorități, nici în vecini, nici în membrii familiei.

 

P.S.: Dacă încă nu ați citit Băiatul din pădure, primul volum din seria Wilde, vă recomandăm pachetul H. Coben și să nu vă faceți planuri într-un weekend. Străinul este o enigmă ce poate fi elucidată într-o singură zi, însă Wilde, copilul găsit în pădure în urmă cu zeci de ani, care ne uimește și fascinează în egală măsură prin comportamentul lui neobișnuit sau deducțiile sale inteligente, rămâne în continuare un mister chiar și după citirea romanului.

 

Harlan Coben, Editura Paladin

 

Black Out: La limita dintre ficțiune istorică și roman de spionaj, Black Out începe în forță, cu o crimă ce nu pare să ridice prea multe semne de întrebare, însă ceva îl neliniștește pe Troy și-l îndeamnă să continue investigația. Este un polițist atipic (provine dintr-o familie aristocratică), se dedică trup și suflet slujbei sale, până când cazul se transformă într-o obsesie și nu pare să-i mai pese dacă este împușcat sau scapă nevătămat dintr-un atentat, riscându-și încontinuu viața.

În plan secund, John Lawton conturează o imagine foarte veridică a Londrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de la bombardamente și dificultatea de a găsi hrană din cauza raționalizării până la diferențele socale și ideologice care nasc noi conflicte.

P.S.: Brack, Kolankiewicz, Wildeve și Tosca o să vă surprindă (sau o să vă amuze) constant.

 

Ultima zăpadă: Știți care este diferența dintre crimă și asasinare? Cea dintre a spera c-o să răsară soarele și a spera că nu va răsări.

Răspunsul nu-l mulțumește pe studentul Joe Talbert, care vrea să obțină un calificativ bun fără să fie nevoit să facă un proiect plictisitor sau să aibă mult de muncă, mai ales când are atâtea pe cap: slujbe part-time, un frate autist și o mamă dependentă de alcool și relații toxice, hotărâtă să-i distrugă viața și să-l manipuleze emoțional. Joe ar putea să elucideze o crimă veche de treizeci de ani și să descopere indiciile pierdute într-un open and shut case, dar, dacă vrea să afle adevărul și să asculte mărturisirea lui Carl Iverson, condamnat pe viață pentru uciderea unei minore, trebuie să fie sincer.

Întâlnirile din Joe Talbert și Carl Iverson dezvăluie două suflete rătăcite, bântuite de remușcări și coșmaruri. În timp ce studentul încearcă să-și păstreze obiectivitatea și să nu fie influențat de situația specială în care se află Carl Iverson, criminalul îi află treptat secretele și temerile, oferindu-i răspunsuri și detalii despre anchetă doar după ce îl consideră pe Joe un bun (și interesant) partener de discuție.

 

Paladin Crime Masters, Editura Paladin

 

Dexter. Vise întunecate & Dragul și devotatul Dexter: Oare cine nu a auzit încă de Dexter Morgan, de criminalul în serie care omoară (în timpul liber, firește) alți criminali în serie, îndrumat de o voce interioară pe care o numește Pasagerul întunecat? Deși Dexter vorbește constant despre faptul că îi lipsește acel lucru distinctiv care le permite celorlalți să aibă emoții, își bazează majoritatea alegerilor pe ceea ce și-ar fi dorit tatăl său adoptiv să facă; cumva, gândul să-l dezamăgească pare ceva de neconceput.

Într-adevăr, nu înțelege complet sensul cuvântului empatie, dar versiunea lui ciudată a unui cod moral (și motivele care l-au îndemnat să urmeze această cale) ne dau de gândit: poate că simte mai multe decât crede.

 

Cazul Joan M.: Lucrurile nu arată deloc bine pentru Joan Medford. Abia și-a îngropat bărbatul, e lefteră, cumnata pare pregătită să deschidă un proces pentru a obține custodia fiului ei, iar acum este nevoită să lucreze într-un bar unde atrage privirile unor clienți cu intenții nu tocmai onorabile. Din moment ce nu vrea să-și piardă fiul, acceptă bacșișurile generoase lăsate de White, pe care speră să-l cucerească repede cu zâmbetul ei misterios, însă problemele apar când îi fug ochii după chipeșul Tom Barclay și după... polițistul băgăcios care crede că a fost cumva responsabilă de moartea soțului ei.

Dar cine și ce este de fapt Joan? O femeie care nu a avut o viață ușoară și care vrea să schimbe percepțiile oamenilor despre ea? O ucigașă cu sânge-rece? O oportunistă dispusă să flirteze și să aibă un decolteu mai adânc pentru ceva în plus? Într-un roman de James M. Cain, orice e posibil.

 

Noir Masters, Editura Paladin

 

Fata cu palton roșu: Relația mamă-fiică este mereu una specială, chiar și atunci când mama este excesiv de protectoare și agitată, iar fiica, deși are opt ani, vrea să fie independentă și eliberată de privirea apăsătoare a celei care refuză să o scape din ochi, în continuare afectată de urmările unui divorț și bântuită de motivul care a dus la destrămarea familiei.

Știți expresia aceea „De ce ți-e frică, de aia nu scapi?” – din păcate, temerile lui Beth se transformă în realitate: Carmel este răpită. Diferită de copiii de vârsta ei, dotată cu o imaginație surprinzătoare și cu un har special, fetița pornește într-o călătorie extraordinară, o luptă continuă pentru păstrarea identității, trăind cea mai cruntă întemnițare: aceea de a nu ști că este captivă.

 

 

Kate hamer, Editura Paladin

Harlan Coben
Autor
Harlan Coben
Harlan Coben (n. 1962) a început să scrie din colegiu, iar primul roman i-a fost acceptat pentru publicare la vârsta de 26 de ani, după care s-a dedic...
mai multe
Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART