• Jurnal trist

Jurnal trist

Katherine Mansfield

Preţ: 29 lei
Disponibilitate: Disponibilă
Votează cartea:
Singura proză care i-a stârnit gelozia Virginiei Woolf.

Katherine Mansfield a murit îngrozitor de tânără de tuberculoză, în 1923, la treizeci și patru de ani, iar istoria postumă a operei ei este una complicată și dramatică. Jurnalul ei a fost publicat postum într-o ediție îngrijită de soțul ei, John Middleton Murry, care a ignorat rugămintea lăsată de ea cu limbă de moarte de a distruge și arde tot ce scrisese. 

Jurnal trist ne dezvăluie o eroină vulnerabilă, izolată și tragică, dar și o voce vie, puternică, sarcastică sau răutăcioasă pe alocuri. Nevoită să se mute permanent dintr-o țară în alta din cauza sănătății șubrede, Katherine Mansfied n-a avut parte de o casă a ei, n-a avut parte nici de bani și a fost chinuită mereu de obsesia scrisului. Uneori își imaginează o viață plină de iubire, sănătate, stabilitate, chiar și de copii (reali sau imaginari, copiii populează paginile jurnalului ei) și se bucură de ce e în jurul ei. Alteori, e la mâna bolii, singurătății și fricii. Vrea „să scrie și să câștige bani”. Dar, mai presus de toate, vrea să fie o scriitoare adevărată: „Îmi doresc o grădină, o căsuţă, iarbă, animale, cărţi, tablouri, muzică. Şi, ca rod al tuturor acestora, ca expresie a tuturor acestora, doresc să scriu.” La câteva săptămâni după ce a pus pe hârtie aceste rânduri, Katherine Mansfield a murit. 

A rămas în istoria literaturii ca una dintre marile scriitoare moderniste ale secolului XX. Buna ei prietenă Virginia Woolf scria în propriul ei jurnal că singura proză care i-a stârnit vreodată gelozie este cea a lui Katherine Mansfield.  


Citiţi un fragment din Jurnal trist pe Liternet.


Dorinţa de a avea o viaţă împlinită, dorinţa de a scrie: Katherine Mansfield
de Dorica Boltaşu Nicolae

În 1923, cu trei luni înainte de a muri, la doar 34 de ani, după cinci ani de suferinţă şi izolare din pricina tuberculozei, Katherine Mansfield nota în jurnal: „Doresc o grădină, o căsuţă, iarbă, animale, cărţi, tablouri, muzică. Şi, ca rod al tutur...

citește mai mult

Jurnalul lui Katherine Mansfield
de Bianca Burţă-Cernat

Jurnalul lui Katherine Mansfield pune în lumină cu suficientă forţă chipul unei scriitoare neobişnuite, răvăşite de întrebări şi de îndoieli, mereu mirate în faţa spectacolului vieţii. Al vieţii convertite în literatură.

citește mai mult

Vă recomandăm şi