Interviuri cu Francis Bacon. Brutalitatea realităţii
  • Interviuri cu Francis Bacon. Brutalitatea realităţii
Vezi statistica

Interviuri cu Francis Bacon. Brutalitatea realităţii

David Sylvester

Preţ: 10 lei
Disponibilitate: Indisponibilă
Votează cartea:
Un volum esenţial de interviuri, în care cel mai cunoscut pictor britanic al secolului XX povesteşte nu doar despre filosofiile şi estetica sa, ci şi despre o viaţă ca un montagne russe.

Descris de Margaret Thatcher drept „omul care pictează acele imagini îngrozitoare", Francis Bacon a ajuns în anii '80, prin imaginile în care exploatează „brutalitatea realităţii", cel mai scump pictor în viaţă. Interesul lui Bacon faţă de natura umană şi socială seamănă mai degrabă cu cel al unui entomolog pasionat de insectele pe care le aşază cu atenţie clinică într-un insectar. „Încerc să creez imagini cât mai fidele ale sistemului meu nervos. Nici măcar nu ştiu ce înseamnă jumătate din ele... Dintotdeauna m-a interesat mai degrabă ceea ce numim «comportament» şi «viaţă» decât ceea ce numim «artă»", spunea autorul celebrelor Tripticuri.

Volumul de interviuri acordate criticului de artă britanic David Sylvester nu revizitează doar „laboratorul" creativ şi teoretic al lui Francis Bacon, din care aflăm cum suprarealismul este mai aproape de realitate decât însuşi realismul sau cum arta abstractă ar fi o simplă chestiune de modă, ci şi o biografie în faţa căreia ficţiunea nu are nici un cuvânt.

Copilăria petrecută în umbra unui tată opresiv, slujbe minore înlocuite de aventuri opulente şi asumarea unei identităţi sexuale considerate, la acea vreme, ilegale, sunt doar câteva dintre episoadele pe care Bacon le reconstruieşte în aceste interviuri. Esenţial pentru înţelegerea unuia dintre cele mai prolifice mecanisme creatoare, volumul îşi conduce cititorii în labirinturile unei minţi pentru care artistul trebuie, în primul rând, „să rezolve problema artei", pentru a scăpa de „păcatul" divertismentului exclusivist.

Francis Bacon (1909-1992), artistul de origine irlandeză care vedea în crucifixele ce-i împânzesc opera „o armătură pe care poţi agăţa tot felul de sentimente şi senzaţii", este considerat cel mai valoros pictor britanic al secolului XX. Revoluţionar prin tehnicile sale deconstructiviste şi prin exploatarea unor zone întunecate a imaginarului, Bacon a fost influenţat de Grünewald, Vélazquez, Picasso şi de suprarealişti. Picturile în triptic i-au devenit „marcă înregistrată", lucrarea Tryptich, 1976 stabilind în 2008 recordul pentru cel mai mare preţ plătit într-o licitaţie de artă postbelică: 86,28 milioane de dolari, în schimbul cărora pictura a intrat în colecţia miliardarului rus Roman Abramovici.

Citiţi prefaţa volumului şi un fragment din interviuri pe Liternet. Citiţi recenzia Danei Ţabrea în revista Hermeneia.

Francis Bacon sau despre violenţa senzaţiei
de Dana Ţabrea

Semnalez apariţia interviurilor realizate de David Sylvester cu Francis Bacon şi felicit editura Art pentru manifestarea intenţiei de a reda publicului românesc profesiunile de credinţă ale unui artist atât de controversat.Cartea este structurată în...

citește mai mult

Această carte e, fără exagerare, o bijuterie
de Bogdan Alexandru Stănescu

Cartea de interviuri a lui David Sylvester cu Francis Bacon (Editura ART)* e, fără nici o exagerare, o bijuterie. Şi, aşa cum îi stă bine unei bijuterii cu adevărat valoroase, trebuie purtată doar în ocazii speciale, în cazul de faţă trebuie citită a...

citește mai mult

Vă recomandăm şi