Opium. Jurnalul unei dezintoxicări
  • Opium. Jurnalul unei dezintoxicări

Opium. Jurnalul unei dezintoxicări

Jean Cocteau

Preţ: 10 lei
Disponibilitate: Indisponibilă
Votează cartea:
"Mai mult decât o mărturisire intimă, Cocteau ne invită la o meditaţie asupra creaţiei, a poeziei, a stilului şi chiar asupra raportului pe care îl avem cu existenţa. O carte emoţionantă a unui om retras, izolat..." Pascale Arguedas

În decembrie 1928, Jean Cocteau, dependent de opium, este internat la clinica din Saint-Cloud pentru dezintoxicare. Aici va scrie în şaptesprezece zile faimoasa carte Les Enfants terribles (Copiii teribili). Şi tot aici ţine acest jurnal, publicat în 1930.

Opiomanul Jean Cocteau scrie şi desenează, aceste două activităţi însemnând pentru el acelaşi act creator. Astfel, sub ochii noştri ia naştere o carte în care face diverse însemnări, jocuri de cuvinte, în care îşi scrie gândurile de poet. Perfect lucid, el examinează o experienţă strâns legată de esenţa fiinţei şi, prin urmare, de creaţia artistică, văzută ca o cale de acces într-o altă dimensiune temporală. Uneori, acest jurnal al singurătăţii este luminat de amintire, de admiraţie, de afecţiune. Comentarii despre literatură şi scriitori, observaţii despre cinema, poezie, artă, însă tema obsedantă, prezentă în fiecare pagină, este opiumul. Astfel, Jean Cocteau regăseşte marea tradiţie a poeţilor vizionari, Baudelaire şi mai ales Rimbaud.

"Mai mult decât o mărturisire intimă, Cocteau ne invită la o meditaţie asupra creaţiei, a poeziei, a stilului şi chiar asupra raportului pe care îl avem cu existenţa. O carte emoţionantă a unui om retras, izolat..."

Pascale Arguedas

Citiţi fragmente din carte pe Liternet.


Vă recomandăm şi