• Aventura arctică
  • Aventura arctică

Aventura arctică

Peter Freuchen

Preţ: 24 75 lei
Preţ vechi:   33 lei -25%
Disponibilitate: Disponibilă
Votează cartea:
„Fascinantă… Nu există nici măcar o singură pagină plictisitoare.” The New York Times

Peter Freuchen (1886-1957) este un explorator arctic, antropolog, actor și scriitor danez, un personaj incredibil de fascinant, cu o viață atât de ieșită din comun încât rivalizează cu cea mai tare ficțiune. După ce studiază la Universitatea din Copenhaga să devină medic, se decide la douăzeci de ani să plece în căutarea aventurii în ținuturile arctice ale Groenlandei, pe-atunci încă insuficient explorate. În 1910, Freuchen și celebrul său prieten Knud Rasmussen deschid postul comercial de la Thule, în nordul extrem al insulei, unde temperaturile coboară până la minus 50 de grade și soarele răsare doar între aprilie și august. Trăiește aproape cincisprezece ani printre inuiți și se căsătorește cu Naravana, o nativă cu care are doi copii.

Explorează întreaga întindere arctică a Groenlandei, ajunge în locuri unde nu călcase încă picior de om, traversează cu sania trasă de câini calote imposibile, vânează balene, foci și urși polari, suferă de degerături, orbire și foamete cruntă, doarme pe ghețari, își amputează singur degetele cangrenate de la piciorul stâng fără anestezie după ce e prins într-o furtună. Excelent povestitor, animat de dorința de a înțelege și nu de a judeca, Freuchen ne descrie situații extreme de viață cu care se confruntă inuiții în lupta lor de a supraviețui unui mediu atât de ostil și obiceiuri greu de acceptat pentru „omul alb”, cum ar fi, de pildă, „schimbul de neveste”.

Scrisă cu respect și tandrețe, curiozitate etnografică și umor, Aventura arctică este deopotrivă un formidabil jurnal de explorator și un minunat document antropologic despre viața și cultura acestor incredibili oameni ai Nordului. 


Citește un fragment pe Scena9.ro.


Citită de:

O ALTĂ PRIVIRE CĂTRE VIAȚĂ ȘI RELAȚII
de Roxana Farca

Peter Freuchen, explorator arctic, antropolog și scriitor, a descris înAventura arcticăexperiența trăită de el în Groenlanda, locul în care a deschis un post comercial, împreună cu Knud Rasmussen, s-a căsătorit cu o localnică, a avut doi copii și o m...

citește mai mult

Vă recomandăm şi