Nu vedeţi nimic
  • Nu vedeţi nimic

Nu vedeţi nimic

Daniel Arasse

Preţ: 29 lei
Disponibilitate: Disponibilă
Votează cartea:
Ştiinţa nu trebuie să fie neapărat serioasă, ţeapănă, morocănoasă. De ce, în numele unei triste ştiinţe, istoricii artei vor ca nimeni să nu râdă, de pildă, în faţa picturii?
  • Publicată în octombrie 2008
  • Traducere din limba franceză de Laura Albulescu
  • - Cu 24 reproduceri color
  • paperback, 176 p, 170x220 mm mm
  • ISBN 9789731243207
  • Bestseller, Recomandată, Ilustrată
  • Autor: Daniel Arasse
  • Domenii: Arte

Ştiinţa nu trebuie să fie neapărat serioasă, ţeapănă, morocănoasă. De ce, în numele unei triste ştiinţe, istoricii artei vor ca nimeni să nu râdă, de pildă, în faţa picturii? Ce dumnezeului caută un ditamai melcul în prim-planul unei respectabile Bunevestiri ? De ce Bruegel i-a aplicat regelui negru Gaspar un tratament atât de aparte în Adoraţia Magilor? De ce părul Mariei Magdalena este atât de lung în picturi? Venus din Urbino este în tablou sau în altă parte? Cum se face că Foucault a produs un anacronism atât de evident în analiza consacrată Meninelor ?

Structurat în şase scurte ficţiuni narative, tot atâtea anchete asupra evidenţelor vizibilului, inclasabilul volum Nu vedeţi nimic ne oferă viziunea pasională şi pasionantă a unuia dintre cei mai străluciţi specialişti în arta Renaşterii.

Anchetând cu umor şi subtilitate tablouri celebre ale lui Velázquez, Tiţian, Bruegel sau Tintoretto, Daniel Arrase ne învaţă - într-o declaraţie de iubire făcută picturii - să privim ceea ce vedem.

Citiţi un fragment din carte în Ziarul financiar.

Aflaţi mai multe despre Arasse şi teoriile sale din recenziile apărute în România culturală, Academia Caţavencu şi pe Bookaholic.ro.

Citiţi cronica Silviei Dumitrache aici.

Aflaţi mai multe despre carte din Dilemateca.

Citiţi mai multe despre carte pe BookMag.

Aflaţi mai multe despre carte de pe 121.ro.

Chiar nu vedem nimic?
de Florentina Bratfanof

Privirea nu ne mai este limpede. Ochii nu reusesc sa vada peste o tesatura de opinii deja formate, cu niste conceptii citite prin carti si insusite total fara a le chestiona, de imagini care se suprapun si care ne orbesc. Pentru ca am ajuns sa fim or...

citește mai mult

La graniţa dintre veneraţie şi parodie
de Adriana Gionea

Nu vedeţi nimic dacă nu aveţi curaj să puneţi întrebări indiscrete despre tablourile venerate de critici. Daniel Arasse pune toate întrebările ţinute sub tăcere de privitorii ignoraţi de specialişti. Profesor la Sorbona, Arasse se lasă inspirat de pr...

citește mai mult

La graniţa dintre literatură şi teoria artei – Giorgio Vasari şi Daniel Arasse
de Silvia Dumitrache

Alăturarea lui Giorgio Vasari şi Daniel Arasse ar putea părea, la o primă vedere, stranie, dacă luăm în considerare distanţa în timp care îi separă pe cei doi, Giorgio Vasari plasîndu-se la începuturile constituirii teoriei şi istoriei artei, pe ca...

citește mai mult

Nu vedeți nimic. Cea mai spectaculoasă carte de istoria artei
de Mădălina Georgescu

Pentru mine, cartea lui Daniel Arasse nu e neapărat o carte de istoria artei. I-aş spune mai degrabă o carte de eseuri despre istoria artei – 6 eseuri, pornind de la 6 imagini. Şi aş adăuga că, dacă istoria artei s-ar scrie în discursul şi dina...

citește mai mult

O carte care are deja două ediţii în limba română şi care se bucură de un binemeritat succes.
de Cristian Pătrăşconiu

Lucrarea lui Tiţian, alături de alte cinci picturi celebre constituie "materiile prime" "pe care un neobisnuit hermeneut al artei, Daniel Arasse, le “citeste” in maniere seducatoare." Citeşte mai departe.

citește mai mult

O carte splendidă, care se citeşte pe nerăsuflate
de Nicolae Coande

O carte splendidă, care se citeşte pe nerăsuflate, dar cu mari precauţii şi delicii estetice. Precauţii - fiindcă doreşti să înţelegi, delicii - deoarece ai vrea să nu se mai termine.

citește mai mult

O voluptate a jonglării cu istoria artei
de Eugen Istodor

Entuziasmantă carte. O demenţă a interpretării detaliilor cum rar am văzut şi o voluptate a jonglării cu istoria artei şi cu micimea noastră umană.

citește mai mult

O desfătare intelectuală
de Stelian Ţurlea

Dacă nu vedeţi nimic... Citiţi această carte admirabilă a lui Daniel Arasse şi veţi începe să priviţi cu alţi ochi pictura. Lucrarea de faţă a şi fost considerată una dintre cele mai bune apărute la noi in 2008, o desfătare intelectuală

citește mai mult

Un volum realmente savuros si foarte instructiv
de Ciprian Măceşaru

Un volum realmente savuros si foarte instructiv, care beneficiază de excelente condiţii grafice, cu care, de altfel, cei de la Editura Art ne-au obişnuit.

citește mai mult

Câteva pânze înrămate
de Sorin Lavric

Principalul merit al cărţii este că te atrage de partea picturii propunându-ţi un joc al inteligenţei. Aproape că îţi vine să îl verifici pe Arasse în fiecare constatare pe care o face asupra unuia sau altuia dintre tablouri. La sfârşit, indiferent c...

citește mai mult

Totul cu o vervă, un umor şi un fel familiar de a vorbi
de Ioana Pârvulescu

Cartea te învaţă să vezi acolo unde nu numai profanul, ci uneori şi iniţiatul nu vede, iniţial, mare lucru. Totul cu o vervă, un umor şi un fel familiar de a vorbi despre cele mai înalte lucruri, care fac din profesorul Daniel Arasse un fel de Leonar...

citește mai mult

Pur şi simplu nu ai putut să o laşi din mână
de Iulian Tănase

Trebuie să pară cel puţin ciudat să îi spui cuiva că ai citit o carte de istoria şi teoria artei cu sufletul la gură, că pur şi simplu nu ai putut să o laşi din mână, de parcă, prin cine ştie ce mecanisme ciudate, autorul ţi-ar fi lipit cartea de mân...

citește mai mult

Carte obligatorie pentru iubitorii de artă
de Alex. Leo Şerban

Nu vedeţi nimic este o carte obligatorie pentru iubitorii de artă. Odată citită, devine o carte iubită pentru toţi cei care nu consideră arta o „obligaţie profesională". Din fericire, Daniel Arasse a fost străin de aşa ceva.

citește mai mult

Cartea anului
de Alex. Leo Şerban

Pentru mine cartea anului a fost acest mic volum cu copertă neagră al istoricului de artă Daniel Arasse. Nu vedeţi nimic este, pur şi simplu, cea mai spectaculoasă carte de istorie a artei pe care am citit-o vreodată !

citește mai mult

O carte frumoasă, amuzantă, deşteaptă
de Florina Pîrjol

O carte frumoasă, amuzantă, deşteaptă, plină ochi de pasiune molipsitoare. Cam cât un roman şi un album de artă la un loc.

citește mai mult

Vă recomandăm şi