Iubire 13 / Love 13
  • Iubire 13 / Love 13

Iubire 13 / Love 13

Marius Chivu (coord.)

Preţ: 10 lei
Disponibilitate: Stoc limitat
Votează cartea:
13 episoade cu şi despre iubiri neconvenţionale, însoţite de o serie fotografică realizată de Ion Dumitriu.
  • Publicată în iunie 2010
  • Ediţie bilingvă (româno-engleză)
  • - Volum coordonat de Marius Chivu, publicat cu sprijinul Fundaţiei Ion Dumitriu
  • paperback, 192 p, 120 x 180 mm mm
  • ISBN 9789731245119
  • Domenii: Antologii, Proză scurtă
  • Colecţie: În afara colecțiilor

"Totul a început cu o cutie de carton prăfuită în care Radu Dumitriu a dat peste filmul foto în a cărui obscuritate dormitau cele 13 diapozitive ale seriei poveste de dragoste realizate de regretatul pictor Ion Dumitriu încă din 1972. Ideea unui album cu aceste imagini inedite a venit de la sine, dar Radu nu este cîtuşi de puţin tipul convenţional. Nu ştiu cum de s-a gîndit la mine, cert e că ne-am trezit într-o cafenea imaginîndu-ne, împreună, această carte-album în fel şi chip. Pînă la urmă, ideea de a invita 13 scriitori şi artişti să scrie fiecare cîte o foarte scurtă povestire de dragoste ni s-a părut cea mai simpatică. Lui Ion Dumitriu însuşi i-ar fi plăcut, dată fiind prietenia lui specială cu optzeciştii.

Aceste 13 povestiri de buzunar aduc noroc chiar şi cititorilor cu prejudecăţi & superstiţii. În rest, iubirile vin şi pleacă prin e-mail sau printr-o scrisoare scrisă de mînă, cu un telefon sau un trailer, printr-un manuscris de roman, printr-un vis sau printr-o rugă... Trebuie doar citite."   (Marius Chivu)

Semnează: Mimi Brănescu, Gianina Cărbunariu, Marius Chivu, Andrei Codrescu, Radu Cosaşu, Matei Florian, Hanno Hoffer, Radu Paraschivescu, Răzvan Petrescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Alex Leo Şerban, Cătălin Ştefănescu.

 Radu Paraschivescu: Am crezut c-o topesc în ziua cînd i-am dus o piersică pe care lipisem o hîrtie pe care scria „portocală". M-a topit ea pe mine, întrebîndu-mă sec: „Pot să n-o mănînc?". Am crezut că o s-o dau pe spate anunţînd-o că sînt cronicar muzical. M-a dat ea pe spate anunţîndu-mă că e fiică de pianist şi exersează acasă pe un Steinway. Am crezut c-o fac praf cînd i-am arătat o declaraţie pescuită dintr-un ziar: „Spinning Wheel a lui Blood, Sweat & Tears e muzica ideală pentru eutanasierea din proprie iniţiativă.

Ana Maria Sandu: Mi se pusese pata pe un actor neamţ, care juca într-un serial TV mediocru. Mă burduşeam cu Fellini şi cu Tarkovski, dar la ora stabilită mă ridicam de pe scaun şi bîjbîiam pe întuneric pînă la ieşire. O tăiam spre casă, cu filmele neterminate încă în minte. Parcă mi-aş fi dat o întîlnire şi n-aveam voie să întîrzii. Nici măcar nu ştiu ce-mi plăcea la el. Un tip trecut de 35 de ani, nebărbierit, care tot intra în nişte relaţii încîlcite.

Radu Cosaşu:

Nu, iubita mea, nu, minunea mea,
nu, prostuţă dragă,
nu, lac albastru al iluziilor mele,
nu, înger mult prea accesibil pentru a nu te socoti şi diavol,
nu, diavol imposibil,
nu, nenorocire tandră şi de nedezlegat,
nu, te rog, nu insista,
nu te bizui pe incapacitatea mea de a te refuza
(...)

 Citiţi mai multe fragmente din antologia Iubire 13, în revista Dilema veche.

Află mai multe despre carte de pe bazavan.ro.

iubire 13 (in metrou)
de Cristina Bazavan

saptamina asta, am citit in metrou iubire 13, o colectie de povestioare de dragoste scrise de niste oameni pe care eu ii iubesc pt munca lor, insotite de 13 diapozitive ale regretatului pictor Ion Dumitriu.e cartea ideala de citit in metrou.statia si...

citește mai mult

Vă recomandăm şi