Cea mai frumoasă istorie a limbajului
  • Cea mai frumoasă istorie a limbajului

Cea mai frumoasă istorie a limbajului

Pascal Picq, Laurent Sagart, Ghislaine Dehaene, Cécile Lestienne

Preţ: 10 lei
Disponibilitate: Indisponibilă
Votează cartea:
O carte necesară pentru înţelegerea limbajului, fără de care civilizaţia nu ar fi fost posibilă. Un volum complex, dar prietenos, în care antropologia, lingvistica, filosofia şi neurobiologia încearcă să pună cap la cap unul dintre cele mai complicate puzzle-uri.

Nu ne putem lipsi de el ca să ne organizăm gândurile, să ne împărtăşim ideile, să comunicăm, să iubim, să visăm. Limbajul este cu siguranţă un atribut unic al omului, o aptitudine atât de naturală încât uităm cât este de excepţională, de fapt. Fiecare fiinţă umană se naşte aptă pentru vorbire, însă mai întâi trebuie să înveţe să o facă. Ce bricolaj al evoluţiei a dus, la un moment dat, în negura vremurilor, la apariţia limbajului? Cum se exprimau strămoşii noştri? Exista odinioară o singură limbă, una universală? De ce s-au diversificat apoi limbile pe pământ? Cum reuşeşte puiul de om, această veşnică minune, să re-înveţe să vorbească, cum recunoaşte cuvintele, ce se întâmplă în creierul lui? Descoperirile uluitoare făcute de antropologi, lingvişti şi neurobiologi ne permit acum să o luăm pe urmele limbajului începând cu primele fosile. Trei mari cercetători îşi trec unul altuia ştafeta în acest volum, pentru a depăna, într-un dialog pe înţelesul tuturor, una dintre cele mai frumoase poveşti ale noastre, şi cu siguranţă cea mai aparte.

Pascal Picq este paleoantropolog, profesor la Collège de France, autor a numeroase lucrări despre preistorie şi evoluţia hominizilor, strămoşii omului.

 

Laurent Sagart este lingvist, director de studii la Şcoala de studii superioare în ştiinţe sociale din cadrul CNRS. Specialist recunoscut internaţional în evoluţia limbilor, pledează pentru plurilingvism, fiind un mare apărător al diversităţii limbilor.

 

Ghislaine Dehaene este pediatră, directoare de studii la secţia de neuro imagistică cognitivă din cadrul CNRS. Specialistă în studiul limbajului la sugari, maginează şi pune în practică experienţe menite să „arate“ creierul pruncilor în acţiune, sondând capacităţile de înţelegere şi comunicare la vârste foarte fragede.

 

Cécile Lestienne este ziaristă.

 

 


Vă recomandăm şi