Toni Morrison - o adevărată instituție literară

01 martie 2019
Toni Morrison - o adevărată instituție literară

Toni Morrison, autoare care a căpătat notorietate mondială odată cu romanul-cult Preaiubita (Beloved), este, fără urmă de exagerare, o adevărată instituție literară, și nu numai în SUA. Deținătoare a Premiului Nobel pentru Literatură (1993), a unui premiu Pulizer, câștigat pentru Preaiubita (1988) și a prestigiosului National Book Critics Circle Award (pentru romanul Cântecul lui Solomon, în 1977) Toni Morrison a primit, de-a lungul unei cariere impresionante, o pleiadă de distincții și onoruri.  Toate acestea  îi recunosc meritele literare și implicarea  activă pentru vizibilitatea comunității afro-americane și a problemelor cu care aceasta s-a confruntat (și se confruntă) într-o societate care și-a discriminat și tratat cu dublă măsură cetățenii de culoare.

 

 

Tematica prozelor ei ține, așadar, de istoria nedreptăților pe care le-a îndurat această comunitate, sclavia fiind cea mai violentă dintre ele, de conflicte rasiale, dar și de clasă sau gen, de agresiunile, concrete sau simbolice, la care societatea și normele ei rigide au expus minoritățile afro-americane.

 

Cărțile ei, în care patosul vindicativ e dublat de un talent uriaș de povestitoare, sunt traduse, cititite și comentate peste tot în lume, iar recursul la fantezie, la bogăția mitologică, la fel ca uzul foarte inspirat al empatiei au trasformat-o într-o scriitoare foarte iubită. Oricine s-a simțit exclus, ne-conform cu normele, nedreptățit, rebel, furios ori rănit a găsit în romanele lui Toni Morrison alinare, comfort și speranță, iar ficțiunea ei continua să inspire și să ofere un exemplu necesar și puternic.

 

Pe numele ei adevărat Chloe Anthony Wofford, Toni Morrison s-a născut pe 18 februarie  1931 în Lorain, Ohio, într-o familie care prețuia moștenirea culturală a comunității afro-americane, literatura, artele și tradițiile locale. Toni Morrison a studiat la Howard University și și-a continuat studiile la Cornell University, unde a urmat cursuri masterale. Au urmat ani în care a predate la două universități, după care a lucrat ca redactor de ficțiune la Random House. Ultima perioadă de profesorat a avut-o la Princeton University, unde a predat scriere creativă până în 2006.

 

               

 

A publicat romane și eseuri care s-au bucurat de succes și apreciere critică, în egală măsură, dintre care cele mai cunoscute sunt Cântecul lui Somon (cartea care i-a adus prima dată notorietatea), Iubire, Ajută-l, Doamne, pe copil, Preaiubita, Jazz și Paradis, toate traduse și publicate la Editura Art.

 

                    

 

Cântecul lui Somon este cel mai recent titlu care se adaugă seriei de autor dedicate acestei scriitoare, în traducerea Irinei Negrea. Este unul dintre cele mai cunoscute și prețuite romane ale sale, povestea unui bărbat, Malcolm ˮMilkmanˮ Dead, a formării și a aspirațiilor acestuia, înconjurat de o pleiadă de personaje excentric, pline de miez și caracter. Zborul este un element central în roman, care generează o bogăție de asocieri, ca și nevoia de reconectare cu trecutul și cu o tradiție bogată, adesea necunoscută.

 

Un text de Eliza Ștefan

Sursa foto: Goodreads

Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART