Viziunea vizuinii
  • Viziunea vizuinii

Viziunea vizuinii

Marin Sorescu

Preţ: 7 50 lei
Preţ vechi:   10 lei -25%
Disponibilitate: Stoc limitat
Votează cartea:
Jocul din Viziunea vizuinii este jocul cu şansa literaturii de a fi citită ca literatură într-o epocă dominată de lectura suspicioasă.

„Jocul din Viziunea vizuinii este unul complicat şi riscant: joc cu ipostazele personajelor, în continuă metamorfoză, devenire şi fugă, joc cu inserturile tematice grave şi referinţele savante, care răzgândesc firul poveştii, joc cu convenţiile compoziţionale de gen şi specie, joc cu sensurile cuvintelor şi, până la urmă, joc cu şansa literaturii de a fi citită ca literatură într-o epocă dominată de lectura suspicioasă.

Viziunea vizuinii explorează o lume a aspiranţilor la gloria artistică, în registru buf, radicalizând efectul de gratuitate. Ţinta predilectă a ironiilor rămâne, desigur, tot codul oficial din anii '50 şi început de '60. În decor silvestru şi cu identităţi zoomorfe, personajele participă la un cenaclu condus de o autoritate pur birocratică, se lansează în denunţuri şi îşi fac la comandă autocritica, meditează asupra artei angajate şi compun versuri pe schemă dată, citesc din datorie patriotică romane cu titluri <> precum Victimele exploatării ş.a.m.d."

 Sorina Sorescu

Află mai multe despre carte din cronica din România literară.

 

Recenzie Viziunea viziunii
de Iulia Iarca

Reeditările complete (pe urmele manuscriselor, nu ediţiilor anterioare) ale scrierilor lui Marin Sorescu sunt preocupări lăudabile ale Editurii Art. După Trei dinţi din faţă, în 2010, vine rândul crochiului Viziunea vizuinii, „roman într-o doară - în...

citește mai mult

Vă recomandăm şi