Întâmplări în irealitatea imediată
  • Întâmplări în irealitatea imediată

Întâmplări în irealitatea imediată

Max Blecher

Preţ: 10 lei
Disponibilitate: Indisponibilă
Votează cartea:
Ceea ce-l înrudeşte structural pe Blecher cu Kafka, cu Bruno Schulz sau cu Robert Walser e mai ales facultatea de a se instala în nenorocire, de a o accepta ca o condiţie a vieţii curente. Înainte ca boala să se manifeste, el înregistrează o agresivitate sistematică a universului, îndreptată împotriva sa.

„Ceea ce-l înrudeşte structural pe Blecher cu Kafka, cu Bruno Schulz sau cu Robert Walser e mai ales facultatea de a se instala în nenorocire, de a o accepta ca o condiţie a vieţii curente. Înainte ca boala să se manifeste, el înregistrează o agresivitate sistematică a universului, îndreptată împotriva sa. Există locuri virane sau închise, care îi provoacă invariabil stări de leşin voluptuos, prevestite printr-o bizară beţie olfactivă. Lucrurile ies din neutralitatea lor şi-l asaltează, căutând să-l fascineze sau să-l terorizeze."

                                                                                      Ovid S. Crohmălniceanu

„Realitatea unică şi limitată a fiinţei noastre unice şi limitate seamănă cu un coşmar nocturn din care însă nimeni nu ne trezeşte: «bizara aventură de a fi om» nu este decât această zbatere inutilă în ghearele unei condiţii din care nu există ieşire, cu excepţia unor rare şi pasagere momente de beatitudine, când identitatea noastră este suspendată şi ne ingăduie, ca într-un vis frumos de această dată, să participăm la existenţa esenţială, profundă şi infinită a Marelui Tot; când, cu alte cuvinte, Je est un Autre."

Nicolae Manolescu

 

„Întâmplări în irealitatea imediată” de Max Blecher
de Alice Bancu

O carte cât o căutare frenetică prin odăi nesfârșite, pline până la refuz cu obiecte desuete aparținând unor entități misterioase, care poate nici nu au existat vreodată cu adevărat. Un fir epic ce satisface curiozitatea la limita dintre normal și pa...

citește mai mult

Ai impresia că eşti în mintea unui bolnav
de Ciprian Măceşaru

Când citeşti Blecher ai impresia că eşti în mintea unui bolnav care trece aproape pe nesimţite de la luciditate la delir. Efectul este extraordinar.

citește mai mult

Vă recomandăm şi