Top 10 cele mai citite cărți ART în 2018

09 ianuarie 2019
Top 10 cele mai citite cărți ART în 2018

Un an bun în cărți se cunoaște nu doar din cifre, ci și din reacțiile cititorilor. În 2018, Grupul Editorial Art a publicat peste 150 de cărți noi pentru toate vârstele și pentru cele mai diverse gusturi literare. Care au fost cele mai căutate titluri de-a lungul anului pentru copii, adolescenți și adulți apărute la Art, Youngart, Arthur, Vlad și Cartea cu Genius, Grafic și Paladin, aflați în top-urile de mai jos.

 

 

Copiii au citit mai mult în 2018

Dragostea pentru citit se cultivă din primii ani ai copilăriei, de aceea Vlad și Cartea cu Genius publică poveștile cele mai potrivite pentru fiecare etapă din viața micilor cititori. În 2018, cărțile care le-au atras atenția celor mai mulți părinți au fost din categoria titlurilor cu mari premii internaționale: Cotoi cu pălărioi se întoarce (al doilea volum din mult îndrăgita serie Dr. Seuss, tradus de Florin Bican) sau Ce poți face cu o idee?, de Kobi Yamada.

 

Cele mai populare serii internaționale publicate de editura Arthur rămân și anul acesta în preferințele cititorilor de 10 - 14 ani. În 2018 s-au încheiat seriile Harry Potter, de J.K Rowling, cu volumul 7, Harry Potter și Talismanele Morții și Cronicile din Narnia, de C.S. Lewis, cu volumul 7, Ultima bătălie. Desigur, volumele acestor serii au fost cele mai vândute, alături de Jurnalul unui puști, de Jeff Kinney (serie ajunsă la volumul 13 - Dezghețul), Însemnările unei puștoaice, de Rachel Renée Russell (serie ajunsă la volumul 11, Povestirile unei rivalități NU CHIAR atât de prietenoase) și Minunea, de R.J. Palacio.

 

Totodată, pentru Editura Arthur, 2018 a marcat împlinirea a 10 ani de activitate. Cititorii mai mici și mai mari au fost invitați să voteze pe site-ul editurii cartea preferată, iar după șaizeci de zile, în urma a peste 8000 de voturi, cele mai îndrăgite 100 de titluri au fost adunate într-un top care poate fi consultat aici.

 

Pe primul loc în preferințele adolescenților s-a aflat bestseller-ul ecranizat Absolut tot, de Nicola Yoon, publicat în anul 2017 de editura Youngart. Tinerii au preferat anul acesta să citească autori americani contemporani ca: Daniel Keyes, Ransom Riggs sau Rainbow Rowell.

 

Și adulții au citit cărți bune

 

Fanii împătimiți ai scriitorului suedez Fredrik Backman au propulsat romanul Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău în topul celor mai îndrăgite cărți ale editurii ART în 2018. Printre preferințele cititorilor se numără și titluri din colecțiile musai, Cărți cult și Guerrilla de pe noptieră.

 

 

Romanul distopic Povestea Slujitoarei, scris cu genialitate de scriitoarea canadiană Margaret Atwood în urmă cu mai bine de trei decenii și publicat recent la Editura Paladin, a fost redescoperit datorită serialului de televiziune de mare succes. Iubitorii de literatură de anticipație au citit în 2018 atât autori contemporani (Pierce Brown, N.K. Jemisin) cât și autori clasici.

 

Publicul din România descoperă romanul grafic

 

Evenimentul anului în domeniul romanului grafic a fost apariția în limba română a două titluri semnate de unul dintre cei mai influenți scenariști de benzi desenate, britanicul Alan Moore. Atât Watchmen creat alături de Dave Gibbons, cât și V de la Vendetta, ilustrat de David Lloyd, au fost două dintre cele mai căutate titluri noi publicate de imprintul Grafic.

 

Cititorii mai tineri s-au delectat cu titlurile Zâmbește! de Raina Telgemeier, cu primul volum al seriei Amuleta de Kazu Kibuishi sau cu amuzanta serie de aventuri, Poptropica, cărți apărute în colecția miniGrafic.

 

TOP 10 EDITURA ART

  1. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, Fredrik Backman (musai, traducere din limba suedeză de Andreea Caleman)
  2. Caractere atipice, Tom Hanks (musai, traducere din limba engleză de Alex Văsieș)
  3. Murind când vine primăvara, Ralf Rothmann (musai, traducere din limba germane de Alexandru Al. Șahighian)
  4. Fahrenheit 451, Ray Bradbury (colecția Cărți cult, traducere din limba engleză de Petre Solomon)
  5. Viața secretă a marilor scriitori, Robert Schnakenberg (traducere din limba engleză de Mădălina Vasile)
  6. Scandalul, Fredrik Backman (musai, traducere din limba suedeză de Andreea Caleman)
  7. Maestrul și Margareta, Mihail Bulgakov (colecția Cărți cult, traducere din limba rusă de Natalia Radovici)
  8. Vegetariana, Han Kang (musai, traducere din limba coreeană de Iolanda Prodan)
  9. Nu contează cât de bun ești, ci cât de bun vrei să fii, Paul Arden (colecția Guerrilla de pe noptieră, traducere din limba engleză de Andra Matzal)
  10. Gândește fix pe dos, Paul Arden (colecția Guerrilla de pe noptieră, traducere din limba engleză de Mihaela Dobrescu)

 

Mai jos sunt disponibile topurile celorlalte edituri din cadru Grupului Editorial ART:

Top 10 Editura Vlad și Cartea cu Genius

Top 10 Editura Arthur

Top 10 Editura Youngart

Top 10 Editura Grafic

Top 10 Editura Paladin

Recomandări (274) Interviuri (54) Artstagram (16) Noutăți (87) Titluri în focus (167) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Artstagram 4 (7) Școală (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult de Oana Purice 11 aprilie 2024
„Numărul tatuat pe braț mă ardea atunci ca o rană” – aceasta a fost prima reacție a lui Primo Levi atunci când, în drumul spre casă, a trecut prin Ger...
Mai multe
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt de Silvia Coman 08 aprilie 2024
Inventarea naturii fascinează cu fiecare pagină Wilhelm Friedrich Heinrich Alexander von Humboldt (1769 – 1859) este numele celui care s-a afirma...
Mai multe
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane de Oana Purice 29 martie 2024
Fie că e vorba de biografii ale unor pictori care au participat activ la patrimoniul artistic internațional, de povești care au zguduit lumea cultural...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART