Povești fantastice din Rusia până în Argentina, via România

12 octombrie 2018
Povești fantastice din Rusia până în Argentina, via România

Am avut întotdeauna o afinitate pentru cărțile în care realitatea se îmbină cu o doză de fantastic, pentru poveștile care lărgesc granițele lumii concrete și evoluează în direcții neașteptate. Cele cinci cărți pe care le-am selectat mai jos ne poartă prin scenarii și prin spații diferite, însă toate au în comun prezența unor elemente supranaturale. Dacă a privi lumea prin ochii unui patruped nu pare chiar atât de neverosimil, în schimb o noapte de zbor pe mătura unei vrăjitoare sau o dispariție fără urmă într-o casă părăsită sunt întâmplări care pun la încercare limitele credibilității. În cele din urmă, totul se rezumă la abilitatea fiecărui scriitor de a-și „păcăli” cititorul, de a-i adormi neîncrederea și de a-l transporta pe nesimțite într-o lume stranie și nefamiliară, unde nu mai există limitări sau reguli și, preț de câteva ore, irealul devine posibil.

 

Ce-am pierdut în foc, de Mariana Enriquez

 

În cazul meu, scriitura Marianei Enriquez a reușit să creeze o atmosferă intensă și acaparatoare, iar povestirile din acest volum m-au fascinat prin temele sociale pe care le explorează, prin imaginile frapante și personajele bizare, care mi-au lăsat o impresie puternică, greu de uitat. Pe parcurs, unele proze evoluează spre un plan fantastic, adeseori macabru, în ton cu realitatea dură și necruțătoare din zonele marginale ale societății argentiniene, unde viața este marcată de sărăcie, violență și superstiții. Inserarea fantasticului în existența cotidiană mi s-a părut, cumva, un lucru firesc într-o țară unde trecutul plin de atrocități își trimite umbrele întunecate în prezent, iar viața în cartierele sărace continuă să aibă o pregnantă dimensiune mistică.

 

Lostrița. Antologie de proză fantastică, de Vasile Voiculescu

 

Am revizitat pentru această listă câteva dintre povestirile lui Vasile Voiculescu și trebuie să mărturisesc că m-au surprins foarte plăcut: pe lângă regionalismele care mi s-au părut savuroase, prozele autorului m-au conectat la o dimensiune rurală arhaică, dispărută astăzi, în care farmecele, descântecele și vrăjile reprezentau o componentă obișnuită a vieții în satele românești. De altfel, analiza minuțioasă din prima parte a volumului mi-a deschis o nouă perspectivă asupra întâmplărilor fantastice: în timp ce Vasile Voiculescu le considera verosimile și, totodată, mărturii ale unei energii spirituale prezente în univers, în schimb cititorul contemporan, înstrăinat de mentalitatea magică a generațiilor trecute, le percepe drept un produs al imaginarului, fără nicio legătură cu realitatea.

 

Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov

 

În anii 1930, lumea artistică moscovită este dată peste cap de apariția unor personaje misterioase, care declanșează un lanț de întâmplări bizare și grotești; în paralel, aflăm o istorie alternativă a crucificării lui Iisus, dar și povestea unui scriitor dispărut fără urmă și a iubitei lui. Romanul, desfășurat pe trei planuri narative, are o puternică tentă suprarealistă, care poate fi privită însă într-o cheie alegorică, mai ales dacă scormonim mai adânc după referințe sociale, culturale și istorice. Am observat de-a lungul timpului că mulți cititori ocolesc romanul lui Bulgakov, de teamă că vor da piept cu o lectură complicată și dificilă. Nu este deloc așa: cartea se citește ușor, este captivantă și are mult umor, iar subiectul poate fi lesne înțeles la un prim nivel de interpretare. Desigur, totul devine și mai interesant dacă pătrundem în substratul poveștii și aflăm legăturile dintre narațiune și viața autorului sau semnificația diverselor simboluri și metafore folosite de Bulgakov.

 

Tombuctu, de Paul Auster

 

Un roman emoționant și inteligent, scris – după părerea fanilor – într-un stil atipic pentru Paul Auster, Tombuctu m-a cucerit de la primele pagini, atât prin scriitură, cât și prin povestea inedită, care m-a purtat în direcții greu de intuit. Este de ajuns să lăsăm deoparte neîncrederea pentru a pătrunde în mintea Domnului Osache (Mr. Bones, în original), un patruped inteligent care înțelege limbajul oamenilor și nu poate concepe viața fără stăpânul său, Willy G. Christmas, un poet genial și alcoolic, care nu mai are mult de trăit. Pornind de la realitățile americane, Willy ne regalează cu câteva monologuri spumoase, însă nici Domnul Osache nu se lasă mai prejos, căci ne învață câte ceva despre devotament, libertate și compromisurile pe care le facem cu toții, mai devreme sau mai târziu.

 

Monștri. Un bestiar al bizarului, de Christopher Dell

 

Citim sau aflăm despre tot felul de creaturi bizare și înspăimântătoare, dar știm de fapt cum arată reprezentările lor? Cartea lui Christopher Dell prilejuiește o incursiune vizuală pe tărâmul monștrilor din toate timpurile, materializați din miturile și legendele mai multor culturi, din Grecia antică și America de Nord până în Japonia sau Filipine. De la zei și demoni la sirene, ciclopi, inorogi sau golemi, creaturile de vis sau de coșmar capătă o înfățișare prin intermediul picturilor, sculpturilor și al altor reprezentări artistice create de-a lungul istoriei. Ilustrațiile reprezintă punctul forte al volumului, care nu are pretenția unui tratat stufos, cu informații exhaustive pe tema monstruologiei. Cartea este, însă, o captivantă enciclopedie vizuală și un bun punct de plecare pentru a căuta mai multe detalii despre creaturile care ne stârnesc interesul și imaginația.

 

Un text de Ema Cojocaru

Recomandări (271) Interviuri (54) Artstagram (13) Noutăți (84) Titluri în focus (164) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (4) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Comemorări (6) Concursuri (62)
Moartea unei marionete
Cartea în trei minute. „Moartea unei marionete”, Caroline Graham 28 martie 2024
„— Aşadar, acum avem o marionetă, un măscărici manevrat de nişte păpuşari. Şi ce au făcut acei păpuşari atât de subtili şi de vicleni? Mai întâi l‑au...
Mai multe
Sincer indragostit
Cartea în trei minute. „Sincer îndrăgostit”, David Yoon 28 martie 2024
„Felul în care procedăm e așa: ne ținem de mână și coborâm treptele împreună. Am ținut‑o de mână de multe ori în trecut: în timpul luptelor cu degetel...
Mai multe
Patru experimente pe care nu le poți face acasă, dar despre care poți citi în cărțile Sapiens
Patru experimente pe care nu le poți face acasă, dar despre care poți citi în cărțile Sapiens de Andreea Dincă 27 martie 2024
O gustare neobișnuită „Cercetători excentrici care să facă diverse experimente pe animale au existat în fiecare secol și cu siguranță vo...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART