La citit de Karel Capek

21 aprilie 2010

"Am găsit un loc de care vă veţi minuna. Acolo obişnuiau să locuiască oameni, dar acum se află în paragină şi picior de om nu-l mai calcă. Nu mai merge absolut nimeni - în afară de mine," scria la un moment dat Karel Capek. Şi, ce-i drept, acest scriitor ceh a ajuns în locuri demult abandonate, reale sau, de cele mai multe ori, imaginate vizionar, de unde a comunicat celor dispuşi să-l citească şi să-l asculte printr-un cod al ficţiunii numai de el ştiute. Unii îl etichetează drept autor de SF, alţii spun că s-ar potrivi mai bine formulele literaturii de anticipaţie sau literaturii speculative. În orice caz, lui Capek îi datorăm unul dintre cele mai populare figuri ale epocii tehnologice: robotul, termen inventat de fratele lui Capek (Joseph) şi pus în circulaţie prin piesa de teatru R.U.R. .
Nume-cult în rândurile amatorilor de literaţi-inventatori, Capek nu doar că i-a inspirat pe mulţi care aveau să-i calce pe urme, însă continuă să apară, insinuant, te miri unde: într-un episod din StarTrek, în care  androidul Rayna Kapec îi poartă, de-a-ndoaselea, numele, sau într-o porţie de Futurama, unde planeta roboţilor se numeşte Chapek 9.

Revenin cu picioarele pe pământ, de curând am dat, din link în link, de coperta primei ediţii a romanului Fabrica de absolut. Apărută la începutul secolului trecut, cartea arăta cam aşa:

Tradusă din limba cehă de Jean Grosu, cartea a apărut la Editura ART în 2008 şi, nici după aproape o sută de ani, nu şi-a pierdut în vreun fel sensul şi forţa. Pentru cine are timp şi poftă să-l (re)întâlnească pe Capek, un fragment din versiunea română se poate citi şi descărca în format pdf de aici.
Adinab, care a citit deja romanul, spunea aşa: "De ce mi-a placut Fabrica de absolut: satirizeaza trasaturi umane care-au existat de la inceputul vremurilor si care nu vor disparea prea curand; da dovada pe alocuri de un vizionarism cert; este scrisa fara zorzoane, un pic inginereste chiar. Ceea ce poate fi oarecum deranjant, pentru ca povestea este nitel cam didactica si cam schematica pe alocuri. O carte usor de citit, una peste alta, chiar daca ne vorbeste despre lucruri nu prea usurele."

Recomandări (274) Interviuri (54) Noutăți (87) Artstagram (16) Titluri în focus (167) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult de Oana Purice 11 aprilie 2024
„Numărul tatuat pe braț mă ardea atunci ca o rană” – aceasta a fost prima reacție a lui Primo Levi atunci când, în drumul spre casă, a trecut prin Ger...
Mai multe
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt de Silvia Coman 08 aprilie 2024
Inventarea naturii fascinează cu fiecare pagină Wilhelm Friedrich Heinrich Alexander von Humboldt (1769 – 1859) este numele celui care s-a afirma...
Mai multe
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane de Oana Purice 29 martie 2024
Fie că e vorba de biografii ale unor pictori care au participat activ la patrimoniul artistic internațional, de povești care au zguduit lumea cultural...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART