Lansarea volumelor Jurnalul unui puşti 6. Arest la domiciliu de Jeff Kinney şi Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc de Florin Bican. Bookfest 2013

29 mai 2013
Joi, 30 mai, începând cu ora 17.00 vor avea loc, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, la standul editurii Arthur, lansările cărţilor Jurnalul unui puşti 6. Arest la domiciliu de Jeff Kinney şi Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc de Florin Bican, cartea câştigătoare a Trofeului Arthur dedicat literaturii pentru copii şi tineret. Seria Jurnalul unui puşti domină topurile de specialitate ale publicaţiilor din toată lumea, fiind una dintre cele mai îndrăgite realizări editoriale pentru copii, ce îmbină într-un mod prietenos şi amuzant textul, imaginea şi banda desenată. În acest nou volum, prietenii aventurilor lui Greg vor afla în ce încurcătură a mai intrat favoritul lor, căci el este suspectul principal în vandalizarea şcolii. Apoi, când o furtună teribilă loveşte, Greg şi familia sa rămân blocaţi în casă, fără nicio şansă de a scăpa de plictiseala apăsătoare din cămin şi fără posibilitatea de a se aproviziona. Desigur, eroul seriei va face faţă şi acestor provocări în felul său stângaci şi plin de umor. În 2012, Jeff Kinney a câştigat pentru acest volum premiul “Cel mai bun autor” din partea Children’s Book Council.

La ora 18.00 va avea loc lansarea volumului Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc, de Florin Bican, cu ilustraţii de Matei Branea. Cartea a câştigat Trofeul Arthur dedicat literaturii pentru copii şi tineret, concurs lansat anul trecut de editura Arthur. Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc reuneşte trei parodii în versuri ale unor texte celebre. Sunt aduse astfel în contemporaneitate, cu efecte de un comic savuros, Povestea lui Harap-Alb, Muma lui Ştefan cel Mare şi Rică nu ştia să zică, într-un act de virtuozitate poetică absolut remarcabil. Autorul este de părere că „morala, în vechea ei formă, s-a tocit, nu mai are efect“ şi că „orice tânăr este capabil să vadă ironia din aceste texte“. La eveniment vor participa Florin Bican, Matei Martin, Matei Branea şi Alexandrina Hristov.

Florin BICAN – n. 29.3.1956, Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi străine, Secţia engleză-rusă, a Universităţii Bucureşti. A fost, pe rând, profesor de limba rusă, traducător din limba engleză, secretar pentru probleme de presă şi relaţii internaţionale al USR, asistent la Catedra de engleză a Universităţii Bucureşti, iar în 1995 s-a stabilit în Germania, unde a predat limba engleză până în 2005. Revine în ţară în 2006 în calitate de Coordonator al programului Institutului Cultural Român pentru pregătirea tinerilor traducători străini în vederea traducerii scriitorilor români în limbi străine. Desfăşoară o intensă activitate de traducător, tălmăcind în româneşte, printre altele, Lewis Carroll (The Hunting of The Snark) şi T.S. Eliot (Old Possum’s Book of Practical Cats). De asemenea, a tradus în limba engleză poezie, proză şi eseuri semnate de importanţi scriitori români, atât clasici, cât şi contemporani, inclusiv Cartea cu Apolodor de Gellu Naum. Este autorul volumului de versuri pentru copii (şi nu numai) Cântice mârlăneşti (Editura Humanitas Educaţional, 2007) şi coordonator, alături de Stela Lie, a două volume de literatură pentru copii: Bookătăria de texte & imagini 1 (Pro Editura şi Tipografie, 2009) şi Bookătăria de texte & imagini 2 (în curs de apariţie). Prezent cu texte în antologiile Care-i faza cu cititul? (Editura Arthur, 2010); Ochelarii de fum – proză contemporană, Antologiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, USR, 2011; Bucharest Tales: A Collection of Central European Contemporary Writing (New Europe Writers, 2011); Ce poți face cu două cuvinte (Editura Arthur, 2012).
Matei BRANEA – n. 01.07.1977, www.branea.ro, artist vizual, autor de benzi desenate şi realizator de filme de animaţie, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde pregăteşte în prezent un doctorat. A realizat numeroase proiecte pentru presa scrisă, televiziune şi industria de publicitate. Poveştile lui sunt caracterizate de umor negru, sarcasm şi ironie, cel mai cunoscut personaj al comicsurilor sale fiind OMULAN. Proiectul de a ilustra Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc i s-a potrivit ca o mănuşă.
 
Vă recomandăm şi