Despre sacrificiul unei mame și curajul unui copil de cinci ani

24 iulie 2019
Despre sacrificiul unei mame și curajul unui copil de cinci ani

O mamă îşi riscă sănătatea, atât cea psihică, cât şi cea fizică, pentru a-i asigura fiului său stabilitate în viaţă, un echilibru precar, prin care încearcă să-l protejeze şi să îi ofere iluzia normalităţii, chiar dacă sunt prizonieri în Cameră, de şapte, respectiv cinci ani.

 

De-a lungul lecturii, am simţit nevoia să fac foarte multe pauze. În mod normal, probabil că terminam romanul în trei ore, dar cum povestea este spusă din perspectiva lui Jack, un copil de cinci ani, inocent și curios, vulnerabil faţă de tot ce e nou şi diferit, îmi era greu să citesc repede şi să nu mă întorc la anumite pasaje, fascinată de mintea lui şi de spiritul său de observaţie, de felul în care percepe el lumea şi cum toate obiectele par să prindă viaţă sau să aibă personalitate în jurul lui.

 

Jack trăieşte împreună cu Mama în Cameră, singurul loc pe care l-a văzut vreodată. Între aceşti pereţi se află universul, toate informaţiile de care are nevoie pentru a creşte şi a supravieţui: prietenii din Televizor, un şarpe din coji de ouă care este ascuns sub pat, Labirintul, alături de alte „jucării” improvizate, din conserve, resturi şi cadourile de duminică primite de la Bătrânul Nick, care o vizitează periodic pe Mama şi are grijă să-i menţină în viaţă, cu costuri minime.

 

 

O mamă este capabilă de orice sacrificiu pentru a-şi proteja copilul. Chiar şi atunci când este lovită, înjosită sau abuzată, eroina romanului are o voinţă de fier. Este o tânără al cărui nume nu are importanţă, care încearcă să îi ofere o viaţă normală fiului ei, atât cât se poate în condiţiile date, care inventează jocuri şi sarcini pentru Jack, şi îl urmăreşte cu sufletul destrămat cum îi acceptă minciunile şi îi crede fiecare cuvânt, cu dragoste şi veneraţie, cu respect şi încredere.

 

Jack este un copil care trăieşte după un program fix. Ştie când să se spele, la ce oră poate să mănânce, de ce trebuie să se uite puţin la Televizor, de ce trebuie să se ascundă în Dulap când vine Bătrânul Nick să o viziteze pe Mama. Se piteşte în acest spaţiu îngust şi rece, numără de câte ori scârţâie patul până când pericolul a dispărut, apoi adoarme, răpus de oboseală şi de emoţii, după care se trezeşte în Pat, alături de mama lui. O nouă zi în Cameră.

 

„Pe Mami nu o sperie nimic. Poate numai Bătrânul Nick. De cele mai multe ori, îi spune doar el, nici măcar nu ştiam cum îl cheamă până când am văzut nişte desene animate despre un tip care vine noaptea şi pe care îl cheamă Bătrânul Nick. Îi spun aşa celui adevărat pentru că vine noaptea, dar nu arată ca tipul de la televizor, care are barbă şi coarne şi tot restul. Am întrebat-o odată pe Mami dacă e bătrân, şi ea a zis că are de două ori vârsta ei, ceea ce înseamnă că e chiar bătrân.”

 

Deşi legătura dintre mamă şi fiu este puţin nesănătoasă, de o posesivitate şi de o dependență tulburătoare, în scenele în care Mama (încă) îl alăptează, deşi ştiam că e greşit, nu puteam să nu simt simpatie şi milă faţă de cei doi. Sunt prizonieri. Jack are impersia că tot ce este la Televizor, tot ce citeşte în cele cinci cărţi pe care le are şi pe care le răsfoieşte aproape zilnic, este o minciună, ficţiune şi imaginaţie. Pentru a-i asigura o rutină şi a-i clădi o viaţă decentă, Mama îl păcăleşte şi îi taie aripile, nu îl lasă să descopere şi să viseze, pentru că nu ar putea să-i spună adevărul, că există o altă lume, alţi oameni în afară de ei, că are şi ea o familie, o mamă care o iubeşte şi care se întreabă unde a dispărut fiica ei în urmă cu şapte ani?

 

 

În ceea ce priveşte acţiunea romanului, nu pot să intru mai adânc în detalii. Aş divulga prea mult şi nu vreau să distrug frumuseţea necunoscutului sau să-i fur această plăcere lui Jack, care simte, trăieşte şi percepe totul cu atâta inocență şi incertitudine, încât vei ajunge să oftezi sau să închizi cu furie cartea, prins într-un amalgam de sentimente contradictorii.

 

Primele capitole o să fie un test pentru tine. Nu uita: eşti în mintea unui copil de cinci ani; gândurile lui o să devină ale tale, felul în care el percepe lumea o să fie obositor şi întortocheat la început, dar dacă ai puţină răbdare şi te obişnuieşti cu stilul pueril şi copilăresc, observaţiile lui Jack şi încurcăturile lui o să îţi aducă un zâmbet trist pe chip şi câteva lacrimi pe obraji.

 

Camera este o lectură atipică şi palpitantă, pe care o vei aprecia în timp, având toată admiraţia pentru munca şi devotamentul autoarei. Este o aventură dramatică şi tristă, care te pune pe gânduri şi care te îndeamnă să apreciezi tot ce ai în clipa de faţă, iar dacă vei simţi nevoia (la final) să îţi îmbrăţişezi mama sau să o suni şi să-i spui că o iubeşti, să nu îţi fie ruşine că ai dat glas sentimentelor şi că ai uitat de micile neînţelegeri apărute între voi.

 

Romanul a fost ecranizat în 2015, cu Brie Larsen și Jacob Tremblay în rolurile principale. Filmul a primit patru nominalizări la premiile Oscar și a câștigat premiul Oscar la categoria Best Performance by an Actress in a Leading Role.

 

Un text de Simona Stoica

Fotografii de Andreea Arsene


 

Camera, Emma Donoghue

Traducere din limba engleză de Ruxandra Ana

musai, 2019

Recomandări (265) Interviuri (54) Noutăți (80) Artstagram (11) Concursuri (62) Titluri în focus (161) Evenimente (88) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Comemorări (6)
Interviu cu traducătorul și navigatorul Alfred Neagu: „Pentru că poarta mării îmi era închisă, am început să navighez prin cărţile pe care le-am tradus”
Interviu cu traducătorul și navigatorul Alfred Neagu: „Pentru că poarta mării îmi era închisă, am început să navighez prin cărţile pe care le-am tradu... de Ema Cojocaru 18 martie 2024
„Fără traduceri, am trăi în provincii învecinate cu tăcerea.” (George Steiner) „Scriitorii fac literatură națională, iar traducătorii, literatură...
Mai multe
Tarotul personajelor din cărți. Circe este Marea Preoteasă
Tarotul personajelor din cărți. Circe este Marea Preoteasă de Andreea Bucur 15 martie 2024
Continuând seria articolelor Tarotul personajelor din cărți, vă propunem un nou personaj cu rădăcini mitologice, vrăjitoarea Circe. Am ales să fac...
Mai multe
Cuvinte luptatoare
Cartea în trei minute. „Cuvinte luptătoare”, Kimberly Brubaker Bradley 14 martie 2024
„Toți copiii aflați în plasament trebuie să aibă un Plan pe Termen Lung. E un obiectiv consemnat în scris spre care țintim. Să ne întoarcem la părinți...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART