10 lucruri pe care (poate) nu le știai despre Frankenstein, un clasic absolut al genului horror

16 septembrie 2019
10 lucruri pe care (poate) nu le știai despre Frankenstein, un clasic absolut al genului horror

Înainte să asiști la uimitoarea confruntare dintre creator și creație, între vânător și pradă, înainte să observi cum „monstrul” gustă pe furiș iluzia umanității și suspină după înțelegere, prietenie și iubire, alungat și lovit pentru înfățișarea sa slută, în timp ce Victor Frankenstein este osândit pentru devotamentul toxic și ambiția pătimașă ce îi întunecă judecata, ți-am pregătit o mică introducere în universul Frankenstein, informații, curiozități și teorii ce te vor îndruma într-o călătorie incitantă, periculoasă, tragică și tulburător de violentă, chiar și la 200 de ani de la apariția primei ediții.

 

 

1. Mary Shelley a început să scrie Frankenstein la 18 ani. Romanul a fost publicat doi ani mai târziu, în 1818.

 

2. În 1816, „anul fără vară”, Mary Shelley și soțul ei, vestitul poet Percy Bysshe Shelley, și-au petrecut vacanța în Elveția, pe malul lacului Geneva, la invitația lordulu Byron, alături de John Polidori, medic și scriitor. Adunați în jurul sobei, prietenii își citeau povestiri unii altora din Fantasmagoriana. Lordul Byron le-a propus un joc: să vadă care dintre ei ar putea să spună cea mai bună poveste de groază. Competiția a fost câștigată de Mary Shelley, lordul Byron și Percy nu și-au terminat poveștile, iar Polidori a scris Vampirul, una dintre primele opere literare ce explorează această temă, sursă de inspirație pentru Dracula, de Bram Stoker.

 

 

3. Romanul a fost scris într-o perioadă foarte întunecată din viața lui Mary: moartea fiicei ei Clara, în vârstă de doar șase săptămâni, a fost urmată de o nouă tragedie, sinuciderea surorii ei vitrege, impactul și consecințele ambelor evenimente fiind prezente în Frankenstein sub forma dorinței de a învinge moartea și de a-i salva pe cei pe care îi iubești, chiar și cu prețul unei provocări „aruncate” Creatorului.

 

4. Mary Shelley a afirmat că a inventat numele Frankenstein, însă este un nume german care înseamnă Stone of the Franks. Istoricul român Radu Florescu a considerat că soții Shelley au vizitat castelul Frankenstein, aflat la câțiva kilometri de Darmstadt, Germania, unde au aflat povestea alchimistului Konrad Dippel, care locuia în castel și încerca să creeze un elixir ce ar fi putut să prelungească viața cu mult peste o sută de ani. Asemenea lui Victor Frankenstein, zvonurile spun că Dippel dezgropa morminte și făcea experimente pe cadavre.

 

 

5. Frankenstein este omul de știință, nu monstrul, furat de posibilitatea unui nume și strigat doar „creatură”, „demon”, etc. O greșeală frecventă, de care sunt „vinovați” până și scenariștii filmului Abbott and Costello Meet Frankenstein.

 

6. Prima ediție pentru Frankenstein i-a fost dedicată lui William Godwin, tatăl lui Mary, iar prefața a fost scrisă de Percy Shelley. Romanul a fost publicat inițial cu autor anonim (abia cinci ani mai târziu, în 1823, numele Mary Shelley a apărut pe copertă), însă opinia generală l-a desemnat pe Percy Shelley drept misteriosul autor. Încă există numeroase controverse legate de identitatea adevăratului autor, dacă a fost Mary sau Percy.

 

 

7. Primii critici au fost nemiloși, însă romanele gotice erau la mare căutare, iar Frankenstein a atras din ce în ce mai mulți cititori.

 

8. Unul dintre primele filme horror din industria cinematografică a fost Frankenstein, realizat în 1910 de Thomas Edison pe o rolă de film de cincisprezece minute. Puteți urmări filmul aici.

 

 

9. Printre sursele de inspirație amintim Mitul lui Prometeu, Paradisul pierdut, de John Milton, și Balada bătrânului marinar, de Samuel Taylor Coleridge.

 

10. „Monstrul” apare sau este menționat în peste 55 de producții cinematografice. Din păcate, cele mai multe îi atribuie numele de Frankenstein, ignorând acuratețea literară.

 

Surse: Wikipedia, Mental Floss, Oxfam Books Petergate

 

Articol de Simona Stoica

Fotografii de Ema Cojocaru


 

Frankenstein de Mary Shelley

Traducere din limba engleză de Adriana Călinescu

Ilustrații de David Plunkert

Colecția Clasici ilustrați, Editura ART, 2019

Recomandări (274) Interviuri (54) Noutăți (87) Artstagram (16) Titluri în focus (167) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult de Oana Purice 11 aprilie 2024
„Numărul tatuat pe braț mă ardea atunci ca o rană” – aceasta a fost prima reacție a lui Primo Levi atunci când, în drumul spre casă, a trecut prin Ger...
Mai multe
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt de Silvia Coman 08 aprilie 2024
Inventarea naturii fascinează cu fiecare pagină Wilhelm Friedrich Heinrich Alexander von Humboldt (1769 – 1859) este numele celui care s-a afirma...
Mai multe
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane de Oana Purice 29 martie 2024
Fie că e vorba de biografii ale unor pictori care au participat activ la patrimoniul artistic internațional, de povești care au zguduit lumea cultural...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART