10 lucruri despre omul care a vrut să traverseze Antarctica

13 august 2019

Sfârșitul secolului al XIX-lea este cunoscut și pentru debutul „epocii eroice a explorărilor antarctice”. O perioadă în care temerari din mai multe țări se întreceau pe sine și între ei pe continentul înghețat, făcând descoperiri și stabilind recorduri în condiții extreme. Era o luptă pentru știință și pentru prestigiu, care a însuflețit 17 mari expediții din 10 țări.

 

Unul dintre exploratorii emblematici ai perioadei a fost Ernest Shackleton. Acesta a intrat în istorie după ce a încercat să traverseze Antarctica de la est la vest în 1914, dar a naufragiat printre ghețurile marine. Odiseea supraviețuirii care a urmat a fost mai spectaculoasă decât expediția în sine. Jurnalistul Alfred Lansing a reconstituit-o minuțios în cartea Endurance. Incredibila călătorie a lui Shackleton, disponibilă în colecția Sapiens.

 

Reconstruind povestea din jurnalele de bord ale expediției și din interviuri cu supraviețuitorii, cartea este considerată și astăzi, la 50 de ani de la publicare, cea mai elocventă relatare a tentativei eșuate. Până ajungeți s-o cumpărați, poate vreți să aflați câte ceva despre exploratorul Shackleton și despre eforturile sale de a-și pune amprenta pe zidul faimei:

 

(sursa)

 

1. Ernest Shackleton se naște în 1874, în Irlanda, dar este educat în Londra. Tatăl său este medic și-și dorește aceeași carieră pentru fiul său. Acesta se îmbarcă însă pe o navă comercială la vârsta de 16 ani. Urcă treptat în ierarhie și participă la numeroase expediții marine.

 

2. În 1901, este cooptat în expediția antarctică a exploratorului britanic Robert F. Scott. Acesta reușește să ajungă la 1.200 kilometri de Polul Sud – cea mai mare distanţă parcursă până atunci în interiorul continentului antarctic. De-atunci, Ernest rămâne fascinat pe veci de Antarctica.

 

3. În 1904, se căsătorește cu fiica unui avocat bogat. Se simte obligat să-i asigure acesteia stilul de viață luxos cu care se obișnuise, așa că e mereu preocupat să-și sporească averea. Antarctica şi siguranța financiară devin sinonime pentru el: crede că succesul de pe întinderile de gheaţă îi poate deschide calea către faimă şi bogăţie. Are nenumărate idei antreprenoriale care rămân la stadiul de fantezie, printre care: o fabrică de țigarete, o companie de taximetrie, o exploatare minieră în Bulgaria și o fabrică de prelucrare a cărnii şi grăsimii de balenă.

 

4. În 1907 – după ce lucrase o vreme ca jurnalist și candidase fără succes la alegeri parlamentare în Scoția –, Ernest Shackleton se întoarce în Antarctica ca lider al propriei sale expediții. Însoțit de trei tovarăși, ajunge pe jos, în condiții extreme, la circa 160 de kilometri de Polul Sud – mai aproape decât oricine altcineva. Lipsa alimentelor nu-i permit însă să meargă mai departe. La întoarcere, este întâmpinat ca un erou al Imperiului și decorat de regele Angliei.    

 

5. Scrie o carte despre expediția din 1907 și pleacă cu ea într-un turneu internațional. Gândurile îi zboară însă tot spre Antarctica. Nu vrea ca alți exploratori să atingă Polul Sud înaintea lui. Exploratorul norvegian Roald Amundsen îi fură însă acest privilegiu în 1911. Polul Nord fusese cucerit și el de americani cu doi ani înainte, așa că lui Shackleton nu-i rămâne decât să traverseze întreg continentul alb – „cea mai amplă şi mai răsunătoare dintre toate călătoriile”, în opinia lui.

 

(sursa)

 

6. O începe în 1914, la bordul navei „Endurance”. În februarie 1915, aceasta se blochează între ghețurile Mării Weddell din Oceanul Antarctic. Echipajul rămâne la bord până când gheața zdrobește nava, care se scufundă în noiembrie 1915. Luni la rând, Shackleton și cei 27 de membri ai echipajului său merg la pas sau pe banchize plutitoare de-a lungul mării înghețate. Apoi reușesc să ajungă pe Insula Elefantului cu bărcile de salvare minuscule de pe „Endurance”.

 

Echipajul se adăpostește acolo și începe o dietă cu carne de focă. Shackleton și alți cinci oameni parcurg aproape 1.300 de kilometri într-o barcă de salvare până la o stație de vânat balene de pe Insula Georgia de Sud, unde ajung în mai 1916. De-acolo, exploratorul are patru tentative de a-i salva pe cei de pe Insula Elefantului. Îi recuperează pe toți până la finalul lui august 1916.

 

(sursa)

 

7. Shackleton primește un mare omagiu de la unul dintre oamenii săi: „Când vine vorba despre conducere științifică, daţi-mi-l pe Scott; pentru acţiune rapidă şi eficientă, daţi-mi-l pe Amundsen. Dar când te afli într-o situaţie deznădăjduită, când pare că nu mai ai nicio şansă, îngenunchează şi roagă-te ca Shackleton să-ţi vină în ajutor.”

 

(sursa)

 

8. Ernest Shackleton moare la 5 ianuarie 1922. Îi cedează inima în timpul unei alte expediții, prin care își propusese să înconjoare Antarctica. Este îngropat pe insula Georgia de Sud.

 

9. După tentativa sa din 1914, nimeni nu a mai încercat să traverseze continentul alb timp de 43 de ani. În 1957-1958, exploratorul englez Vivian E. Fuchs reușit să o facă după o călătorie chinuitoare care a durat patru luni. Deși înzestrată cu vehicule şenilate, încălzite şi cu radioemiţătoare puternice, deşi călăuzită de avioane de recunoaştere şi de câini de sanie, echipa este îndemnată insistent să renunțe de-a lungul expediției.

 

10. La începutul lui 2019, la 104 ani de la scufundarea navei „Endurance”, o echipă de oameni de știință olandezi trimit un vehicul autonom sub ghețurile marine pentru a da de urma naufragiului. Blestemul face însă ca vehiculul să rămână și el blocat sub un strat de gheață. Nu mai poate fi recuperat, iar echipajul oprește căutările. „La fel ca în cazul lui Shackleton, care a descris cimitirul navei Endurance drept ‘cea mai urâtă porțiune marină din lume’, planurile noastre bine puse la punct au fost deturnate de gheața care se mișca rapid și de ceea ce Shackleton a numit ‘condițiile necurate ale Mării Weddell’”, a spus liderul expediției.

Surse: Endurance. Incredibila călătorie a lui Shackleton, BBC, Livescience.

Articol de Dacian Negrea

Recomandări (271) Interviuri (54) Artstagram (13) Noutăți (84) Titluri în focus (164) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (4) Topuri (17) Artstagram 4 (7) Școală (7) Comemorări (6) Concursuri (62)
Moartea unei marionete
Cartea în trei minute. „Moartea unei marionete”, Caroline Graham 28 martie 2024
„— Aşadar, acum avem o marionetă, un măscărici manevrat de nişte păpuşari. Şi ce au făcut acei păpuşari atât de subtili şi de vicleni? Mai întâi l‑au...
Mai multe
Patru experimente pe care nu le poți face acasă, dar despre care poți citi în cărțile Sapiens
Patru experimente pe care nu le poți face acasă, dar despre care poți citi în cărțile Sapiens de Andreea Dincă 27 martie 2024
O gustare neobișnuită „Cercetători excentrici care să facă diverse experimente pe animale au existat în fiecare secol și cu siguranță vo...
Mai multe
Tarotul personajelor din cărți. Offred este Eremitul
Tarotul personajelor din cărți. Offred este Eremitul de Andreea Bucur 25 martie 2024
A treia eroină din seria Tarotul Personajelor din Cărți este Offred, din Povestea Slujitoarei de Margaret Atwood. Am ales să prezint acest personaj în...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART