Cafea. Cafenele
  • Cafea. Cafenele

Cafea. Cafenele

Michel Braudeau

Preţ: 10 lei
Disponibilitate: Disponibilă
Votează cartea:
Michel Braudeau, un scriitor mereu pe drumuri, cercetează în această carte o băutură originară din Abisinia, cu virtuţi spirituale descoperite din întâmplare, pe care o cunoaştem cu toţii: cafeaua. Poţiune magică pentru filozofi, elixirul diavolului pentru societate, cafeaua şi-a infiltrat geniul vorbăreţ în minţile gânditoare ale Europei din Epoca Luminilor.

Michel Braudeau, un scriitor mereu pe drumuri, cercetează în această carte o băutură originară din Abisinia, cu virtuţi spirituale descoperite din întâmplare, pe care o cunoaştem cu toţii: cafeaua. Poţiune magică pentru filozofi, elixirul diavolului pentru societate, cafeaua şi-a infiltrat geniul vorbăreţ în minţile gânditoare ale Europei din Epoca Luminilor. Apoi, în câteva secole, a cucerit întreaga planetă.

            De la Veneţia la Viena, de la Madrid la Lisabona, de la Praga la Saint-Germain-des-Prés, această „pudră" în căutare de aventuri a ridicat pretutindeni temple în cinstea savurării ei păgâne, locuri în care oamenii se întâlneau, discutau sau meditau: „cafenelele".

            Clasându-se pe locul al doilea în schimburile mondiale, după petrol, cafeaua a devenit astăzi miza simbolică a unei alte bătălii: comerţul echitabil. Fără doar şi poate, istoria sa politică, tumultuoasă şi adesea amuzantă, ne-a dat peste cap cultura, însă această băutură neagră din barurile noastre a fost mereu cel mai tare agent secret.

Citiţi un fragment din Cafea. Cafenele pe Liternet sau pe cartilemariei.info.

Aflaţi mai multe despre carte de pe patrasconiu.ro.

O veste care nu e foarte bună
de Cristian Pătrăşconiu

Nu stiu daca ar fi trebuit sa faca breaking news. Sint sigur insa ca ar merita sa se discute mai mult despre aceasta stire si despre ce povesteste ea.Dovada ca Reuters a bagat-o in seama, dovada ca pe yahoo.com a fost la un moment dat foarte vizibila...

citește mai mult

O succintă, dar interesantă istorie a cafelei
de Iulian Tănase

Autorul cărţii, un francez cultivat, cu umor şi multe întorsături surprinzătoare de frază, scrie această carte pe două planuri: pe de o parte, inventariază cele mai cunoscute cafenele din Europa, pe de altă parte, schiţează o succintă, dar interesant...

citește mai mult

Jurnalistică şi fermecătoare
de Adina Diniţoiu

Jurnalistică şi fermecătoare, cărţulia lui Braudeau se citeşte cu voluptate şi curiozitate de către iubitorul de cafea bună, garnisită cu pagini de istorie culturală a Europei.

citește mai mult

O carte cu caimac şi cu un zaţ fin
de Claudiu Constantinescu

O carte cu caimac şi cu un zaţ fin, în care să ghiceşti câte nici nu visai.

citește mai mult

Selecţia oraşelor cu cafenele antologice
de Cristian Pătrăşconiu

Selecţia oraşelor cu cafenele antologice operată de Michel Braudeau confirmă aventura triumfală a unei băuturi care a schimbat istoria, în jurul căreia au căzut regimuri politice şi care a înspăimântat dictatori.

citește mai mult

Paşii pe care i-a parcurs minunata licoare
de Florina Pîrjol

De la etimologie şi istorie timpurie (unde a apărut, cum au ajuns «cireşele» să fie prăjite, câte tipuri de cafea există şi cum se cultivă ele ş.a.), până la paşii pe care i-a parcurs minunata licoare, braţ la braţ cu istoria - aflăm din cartea lui B...

citește mai mult

Vă recomandăm şi