Romanul grafic a luat startul.

17 iunie 2010

In 1978, pe coperta de la A Contract with God, and Other Tenement Stories a lui Will Eisner aparea, formal, o noua specie: romanul grafic (graphic novel). 30 de ani mai tarziu, mai precis saptamana trecuta, aceeasi specie ajunge pe o coperta made in.ro: Persepolis de Marjane Satrapi (Editura ART & Jumatatea plina) .
Chiar daca BDfilii o cunosc demult pe Satrapi, nu doar din editiile originale ale cartii, ci si din Persepolis-ul animat premiat la Cannes (2007), cea mai mare parte a celor care parctica cititul (linear, in formatele lui traditionale) priveste oarecum suspicios ideea lecturii in cadre de BD. De aceea taskul Persepolis nu continua un drum batatorit, ci primul pas care te-ar face sa spui this is the beginning of a beautiful friendship. Intre cel care citeste si un gen de literatura care iti activeaza, in fond, alte functii de interpretare.
Autobiografia lui Marjane e toata alb-negru, in spatele carora multe zone gri; fie ca sunt legate de politica, religie, sex, gender, West vs Non-West, popculture, toate sunt sectionate in aproape toate cadrele din carte. Desi fondul Persepolis e unul cat se poate de dramatic, ochiul care reconstruieste – mereu in formula imagine/text – e ironic, inteligent, direct. Gata, no more spoliers.
Mulţumim Veioza Arte.
Vă recomandăm şi