Noutăți de netrecut cu vederea

28 iunie 2019
Noutăți de netrecut cu vederea

Pentru luna iulie, am selectat câteva titluri recent apărute la care mi-am propus să ajung cât de curând sau pe care le-am citit deja în alte ediții (cum ar fi Camera Emmei Donoghue sau Povestiri de pe Calea Moșilor, de Adina Popescu), așadar e o listă mai degrabă subiectivă, care acoperă totuși o gamă destul de largă de genuri și subiecte. Orice ați alege, sper să fie pe gustul vostru. Doar atât mai zic: spor la lectură! :)

 

 

Sistemul periodic de Primo Levi // Mai este oare acesta un om? mi s-a părut o carte excelentă, una dintre cele mai lucide și mai interesante mărturii despre Holocaust pe care le-am citit până acum, astfel că am trecut imediat pe lista de lecturi acest volum de Primo Levi, recent apărut în colecția „Cărți cult”. Carte de știință și totodată carte de memorii, Sistemul periodic împletește dragostea pentru chimie a autorului (care a absolvit facultatea cu doi ani înainte să fie deportat la Auschwitz și a profesat în acest domeniu după război) cu meditații filozofice și episoade din propria viață, structurate în jurul câte unui element din tabelul lui Mendeleev (după cum se poate observa chiar din titlurile inedite ale prozelor: Argon, Hidrogen, Zinc, Fier, Potasiu etc.).

 

Povestiri de pe Calea Moșilor de Adina Popescu // M-am bucurat că povestirile semi-autobiografice inspirate de copilăria Adinei Popescu, pe care le citisem în prima ediție și care mă cuceriseră de la primele pagini prin stilul natural și plin de umor, au fost reeditate integral la Young Art. Cartea este recomandată de la 14 ani în sus, dar sper să mă credeți pe cuvânt că este o lectură savuroasă și pentru adulți, mai ales pentru cei care au fost copii în anii regimului comunist și au trecut prin multe sau măcar o parte din experiențele naratoarei. De la povești cu colegi, bunici, părinți și vecini și de la atmosfera anilor ‘80 la tranziția post-decembristă, prozele surprind o lume vie și pitorească, tivită cu melancolia unor schimbări ireversibile.

 

Camera de Emma Donoghue // Tot la capitolul reeditări, în colecția „musai” a apărut o nouă ediție a romanului Emmei Donoghue, Camera, care nu se mai găsea de multă vreme în librării. Eu am citit cartea în engleză, în urmă cu ceva vreme, însă povestea mi-a rămas întipărită în memorie – cum altfel, când este relatată din perspectiva unui băiețel de cinci ani și se bazează pe un caz real? Pentru Jack, întreaga lume se rezumă la Camera în care locuiește cu Mama, unde pătrunde din când în când un personaj straniu, parcă desprins dintr-un coșmar – Bătrânul Nick. Vedem totul prin ochii băiețelului, cu percepția lui distorsionată asupra realității, iar această abordare originală a subiectului îl face mai puțin apăsător.

 

Sandman #1. Preludii și nocturne de Neil Gaiman // De Neil Gaiman am citit mai multe cărți pentru adolescenți, dar am fost întotdeauna curioasă cum este romanul grafic Sandman, considerat capodopera autorului, despre care am tot auzit păreri entuziaste la cititorii străini. Iată că în colecția „Grafic” a apărut recent volumul Preludii și nocturne, ilustrat de Sam Kieth, Mike Dringenberg și Malcolm Jones III. Se pare că Sandman (pe care Norman Mailer l-a descris drept „o bandă desenată pentru intelectuali") a influențat masiv genul fantasy și domeniul BD, fiind una dintre puținele cărți grafice care a intrat pe lista bestseller-urilor New York Times, alături de Maus și Watchmen, publicate de asemenea la „Grafic”.

 

Münchhausen de Gottfried August Bürger // Trăiesc cu impresia că am avut în copilărie această ediție a cărții Münchhausen cu ilustrații de Eugen Taru, dar între timp am uitat toate isprăvile extraordinare ale baronului cel gras și mincinos, astfel că zilele astea am luat volumul la recitit. Multe dintre istorioare mi se par și acum tare trăznite și pline de haz (greu de crezut că n-o să vă amuze cerbul căruia i-a crescut un cireș în frunte, calul agățat de turla bisericii, generalul cu un capac de argint în loc de țeastă sau ogarul căruia i s-au scurtat picioarele de atâta alergătură), iar cartea încă nu s-a isprăvit, mă așteaptă aventurile pe mare ale baronului și un platou plin-ochi cu minciuni gogonate, de înghițit pe nemestecate.

 

Un text de Ema Cojocaru

Recomandări (277) Interviuri (54) Noutăți (89) Artstagram (17) Titluri în focus (170) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Artstagram 4 (7) Școală (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Contradicțiile și armoniile culturii japoneze: Crizantema și sabia ● Elogiu umbrei
Contradicțiile și armoniile culturii japoneze: Crizantema și sabia ● Elogiu umbrei de Oana Purice 29 aprilie 2024
„De ce atâtea sinucideri inutile?” „Cum de lordul Toranaga nu clintește nici la moartea celui mai bun prieten și nici, inuman, la moartea propriulu...
Mai multe
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART