caută: Caută

Harold Bloom

Harold Bloom

Născut în 1930, autor a peste douăzeci de cărţi de critică, teorie şi istorie literară, precum şi editor a peste treizeci de antologii, profesor la mari universităţi americane, fon-dator, împreună cu Paul de Man, J. Hillis Miller şi Geoffrey Hartman, al renumitei ,,Şcoli de la Yale", Harold Bloom reprezintă o referinţă inconturnabilă în cultura umanistă a epocii noastre.

În ansamblul concepţiei sale, teoria canonului a fost precedată de o teorie a intertextualităţii. La baza acestei teorii, Bloom aşază anxietatea influenţei şi re-construieşte istoria literară ca pe o luptă internă, inter-textuală a autorilor cu predecesorii lor canonici. Anxietatea influenţei este chiar această ambivalenţă oedipiană care-l face pe orice scriitor să răstălmăcească operele anterioare spre a-şi afirma originalitatea.

Dintre cele mai importante opere ale sale, amintim: The Anxiety of Influence. A Theory of Poetry (1973), Kabbalah and Criticism (1975), A Map of Misreading (1975), Agon. Towards a Theory of Revisionism (1982), Ruin the Sacred Truths. Poetry and Belief from the Bible to the Present (1989).

alti autori >

1 titlu publicat

  Acasă Cărţile noastre Autori Editura Promoţii Revista presei Blog Contact  
2004-2016. Toate drepturile rezervate.  Hartă site  Abonare RSS  Termeni şi condiţii  Protecţia consumatorilor - ANPC
Editura ART Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. Nu facem recomandări speciale, lăsăm cititorilor noştri plăcerea şi dificultatea alegerii.