[Ziua Dicționarului] Gustave Flaubert a descoperit un antidot împotriva prostiei!

16 octombrie 2018
[Ziua Dicționarului] Gustave Flaubert a descoperit un antidot împotriva prostiei!

Dacă vrei să-i convingi pe cei din jurul tău că l-ai citit pe Homer, adaugă (plin de importanță) „cel iute de picior” de fiecare dată când este rostit numele lui Ahile. Amintește-ți în fiecare zi că expozițiile reprezintă un motiv de delir pentru secolul XIX sau că barba este un semn de forță și protejează cravatele. De asemenea, nu uita că bandiții sunt întotdeauna fioroși și că tot ce se petrece după miezul nopții este imoral.

 

De ce împărtășesc aceste noțiuni de bază cu tine? Voiam să-ți recomand lectura perfectă de Ziua Dicționarului (16 Octombrie), capodopera scrisă de Gustave Flaubert și ilustrată magistral de Mircea Pop: Dicționar de idei primite de-a gata, un catalog spumos și acid de prostii, clișee, jumătăți de adevăr și absurdități, pe care îl poți oferi cadou celor mai buni prieteni, dar doar după ce ai cumpărat cel puțin trei exemplare, de teamă să nu îți fie furate după ce îi vei face pe toți să râdă cu lacrimi. Desigur, când îi vei vedea cum se străduiesc să învețe pe dinafară explicațiile pline cu tâlc ale dramaturgului francez, mila va avea câștig de cauză și vei renunța la comorile tale în numele prieteniei.

 

 

Dicționarul lui Flaubert o să devină confidentul tău. Îl poți frunzări în mijloace de transport, în pauza de masă, sub bancă în timpul orelor, chiar și când stai la coadă la supermarket sau aștepți să îți cumperi bilet la ultimul blockbuster al toamnei. Da, ai citit bine: îl poți citi fără nicio problemă în timpul orelor, pentru că afli lucruri foarte interesante: știai că inventatorii mor cu toții la spital, că laptele dizolvă stridiile sau că oamenii cu sprâncenele împreunate sunt întotdeauna geloși? Bineînțeles că nu știai; dacă profesorii sunt nemulțumiți de „activitatea ta clandestină”, lasă-i cinci minute singuri cu bijuteria aceasta de carte și... mai mult ca sigur că nu o vei mai primi înapoi.

 

 

O parte din „explicațiile” mele preferate:

Carte: Întotdeauna prea groasă.

Curtezană: Un rău necesar. Le pune la adăpost pe fetele și pe surorile noastre de nerușinarea burlacilor. Ar trebui izgonite fără milă. Nu mai poți ieși să te plimbi cu nevasta pe bulevard, că te izbești la tot pasul de ele. Sunt întotdeauna fete din popor pervertite de burghezi bogați.

Guvernantă: Este întotdeauna dintr-o familie bună care a fost năpăstuită de soartă. Nu-i bine s-o introduci în casă, căci îți seduce soțul.

Matinal: A fi matinal este o dovadă că duci o viață morală. Dacă te culci la ora 4 dimineața și te scoli la 8, ești un leneș, dar dacă te bagi în pat la ora 9 seara și te scoli a doua zi la 5, ești o persoană matinală.

 

Un text de Simona Stoica

Foto Ema Cojocaru

 


 

 

Dicționar de idei primite de-a gata, Gustave Flaubert

Traducere din limba franceză de Irina Mavrodin

Cu ilustrații de Mircea Pop

Layout design de Anna Grozavu

Colecția Clasici ilustrați, ART, 2018

Recomandări (276) Interviuri (54) Artstagram (16) Noutăți (88) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Artstagram 4 (7) Școală (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART