Secrete din culise: Artiști și scriitori sub lupă

11 februarie 2019
Secrete din culise: Artiști și scriitori sub lupă

Crime. Adulter. Droguri. Alcool. Falsuri. Nu sunt cuvinte pe care le-ai asocia cu „marea artă”, cu scriitorii și artiștii care ți-au fost mereu alături, surse de inspirație și motive de bucurie. Le cunoști operele. Le-ai admirat, poate chiar le și deții, însă cât de multe știi despre problemele, viciile și păcatele lor? Te-ai întrebat vreodată câte sacrificii au fost nevoiți să facă, la cine sau ce au trebuit să renunțe pentru a-și regăsi inspirația și muza? Ce obiceiuri neortodoxe aveau înainte să se întoarcă în fața șevaletui sau la foile aruncate în țărână? Cât de cruzi, triști sau nepăsători au fost cu adevărat „eroii” tăi?

 

Cu ajutorul ilustratorului Mario Zucca, care a surprins cu nostalgie și umor anecdote suculente și scandaloase, Elizabeth Lunday și Robert Schnakenberg ne dezvăluie secretele din spatele cortinei prin două volume de colecție ce nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă, cu atât mai mult dacă ai suflet de artist: Viața secretă a marilor artiști și Viața secretă a marilor scriitori.

 

 

Pentru prelungirea enigmelor și „siguranța” unei doze zilnice de umor, îți recomandăm să citești cel mult două-trei capitole pe zi. Un sfat prietenesc: să nu ai ceva fierbinte prin apropiere, cu atât mai puțin obiecte fragile, poate doar un pachet de șervețele. Sunt șanse foarte mari să râzi cu lacrimi sau să ai reacții neașteptate după o astfel de lectură, atât de necenzurată și de bulversantă, încât vei simți nevoia să cauți și mai multe informații pentru a-ți confirma propriile teorii și presupuneri. De asemenea, te rugăm să NU citești cele două volume în public.

 

Știai că...

În perioadele de nebunie intensă, Vincent van Gogh mânca vopsea direct din tub? Pe lângă ipoteza privind otrăvirea cu vopsea, au fost propuse numeroase diagnostice, inclusiv schizofrenie, sifilis și porfirie.

 

În noaptea nunții, Lev Tolstoi, în vârstă de treizeci și patru de ani, și-a obligat mireasa, de doar optsprezece ani, să citească însemnările din jurnalul lui în care erau descrise escapadele lui amoroase cu alte femei, inclusiv cu servitoarea? Aceasta a fost ideea lui de onestitate.

 

Cel mai îndrăgit mijloc de transport pentru Lewis Carroll a fost tricicleta? A și inventat una.

 

La câțiva ani după ce soția lui a fost îngropată împreună cu poemele pe care artistul le-a scris pentru ea, Dante Gabriel Rossetti a cerut permisiunea de a o exhuma pentru a recupera foile de hârtie – încâlcite în părul cadavrului – astfel încât să-și poată publica primul volum de poezii?

 

Henri Matisse se plictisea atât de tare pe vremea când era grefier, încât îi hărțuia pe trecători de la fereastra lui, suflând în ei cocoloașe de hârtie?

 

Agatha Christie a fost torturată de ploșnițe pe tot parcursul călătoriei cu Orient Express-ul?

 

Hobbitul a fost interzis în Germania până în 1945 din cauza autorului, care a refuzat să se ploconească în fața naziștilor? În 1937, când editorii nemți au luat în calcul publicarea în limba germană a capodoperei fantasy, un oficial guvernamental al celui de-al treilea Reich l-a contactat pe J.R.R. Tolkien și l-a întrebat dacă are o descendență ariană. 

„Îmi dau seama că ceea ce mă întrebi de fapt este dacă sunt evreu”, i-a răspuns Tolkien. „Cu regret îți spun că nu am strămoși printre acești oameni atât de înzestrați.”  

Această remarcă usturătoare a făcut să nu mai fie văzut niciodată cu ochi buni de autoritățile naziste. 

 

Pablo Picasso a fost un dezordonat notoriu? A lucrat și a trăit printre grămezi de hârtie, chitanțe, pânze, sticle goale și coji de pâine, alături de o menajerie alcătuită din câini, pisici, șoricei și chiar și de o maimuță mică.

 

Franz Kafka a făcut numeroase vizite la un spa pentru nudiști, dar a refuzat de fiecare dată să renunțe la pantaloni? Ceilalți oaspeți l-au poreclit „Bărbatul în slip”.

 

Când William Burroughs și Joan Burroughs au hotărât să-și distreze oaspeții cu un joc numit „William Tell”, petrecerea s-a încheiat cu o subită și neașteptată crimă?

 

Un text de Simona Stoica

 


Viața secretă a marilor artiști, Elizabeth Lunday

  • Cu ilustrații de Mario Zucca
  • Traducere din limba engleză și note de Ioana Tudor
  • Editura ART, 2018
Recomandări (277) Interviuri (54) Noutăți (89) Artstagram (17) Titluri în focus (170) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Contradicțiile și armoniile culturii japoneze: Crizantema și sabia ● Elogiu umbrei
Contradicțiile și armoniile culturii japoneze: Crizantema și sabia ● Elogiu umbrei de Oana Purice 29 aprilie 2024
„De ce atâtea sinucideri inutile?” „Cum de lordul Toranaga nu clintește nici la moartea celui mai bun prieten și nici, inuman, la moartea propriulu...
Mai multe
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART