Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume

21 decembrie 2012
 

Mos Craciun & Co. Cel mai rapid roman din lume

Making of Mos Craciun & Co. (5)
La iniţiativa Asociaţiei Culturale Aedificatio, Editura Art, cu sprijinul Universităţii Bucureşti şi a companiei Links Associates, a publicat Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume. Volumul a fost scris sâmbătă, 16 decembrie 2012, în sălile puse la dispoziţie de Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, de 53 de autori români în doar un pic mai mult de 3 ore. În următoarele 2 ore, romanul a fost corectat, redactat şi paginat. Primul exemplar a ieşit din tipar la 9 ore, 5 minute şi 8 secunde de la momentul în care s-a anunţat tema romanului.
Making of Mos Craciun & Co. (20)Volumul are un total de 288 de pagini, fiecare dintre autori scriind, în medie, 5 pagini jumătate. Proiectul a fost înscris în Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat. Un astfel de experiment a fost posibil pentru că cei 53 de autori care au ales să lase orgoliile personale deoparte şi să depună un efort colectiv de creativitate, sub îndrumarea celor 4 scriitori care au avut funcţia de naratori (Marius Chivu, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Gabriel H. Decuble). În roman veţi găsi texte semnate de Leonard Ancuţa, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Branişte, Anca Making of Mos Craciun & Co. (21)Bucur, Marius Chivu, Laurenţiu Constantin, Bogdan Coşa, Andrei Crăciun, Augustin Cupşa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniş, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duţescu, Mihail Gălăţanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groşan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu-Hondrari, Mitoş Micleuşanu, Iulia Militaru, Dmitri Miticov, Oana-Cătălina Ninu, Radu Niţescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleşa, Matei Pleşu, Mihai Radu, Ana Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Şahighian, Livia Ştefan, Cecilia Ştefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Ţupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.
Making of Mos Craciun & Co. (17)Laura Albulescu, redactorul-şef al Editurii Art, a declarat următoarele în legătură cu acest proiect: „Nu puţine sunt cazurile în care scriitorii – intelectualii, în genere – tind să se subestimeze colectiv şi să se supraestimeze individual. Ce se va întâmpla sâmbătă în laboratoarele Universităţii este un experiment care îşi propune să contrazică această tendinţă şi să arate că originalitatea şi creativitatea pot surveni şi în urma unui efort colectiv, bazat pe solidaritate de grup, un numai ca rezultat al unui eu singular şi ireductibil. De altfel, Editura Art a sprijinit întotdeauna astfel de demersuri, dovada cea mai clară fiind premiata colecţie de antologii intitulată Prima dată”.
Making of Mos Craciun & Co. (24)
Într-un interviu acordat ziarului , Gabriel H. Decuble a declarat, referitor la miza romanului, următoarele lucruri: „Una dintre mize a fost de a reaminti – în sensul unui „metarecord“ – că recordul are de-a face, în primul rînd, cu lumea spiritului sau cu unitatea şi armonia dintre spirit şi trup; apoi de a demonstra că românii pot acţiona solidar într-un proiect comun, generos, că scriitorii pot lăsa orgoliile la o parte şi se pot autodepăşi şi, nu în ultimul rînd, de a oferi literaturii înseşi un prilej de autoreflecţie.”Making of Mos Craciun & Co. (22)
Având în vedere faptul că munca scriitorilor a fost coordonată de naratori care au stabilit precis detaliile despre care urma să scrie fiecare dintre autori pentru ca romanului să nu-i lipsească coerenţa şi cursivitatea, cartea a avut un real succes în rândul cititorilor şi al participanţilor la lansare, eveniment care a avut loc miercuri, 19 decembrie, la doar două zile după ce romanul a fost scris şi publicat. Un eveniment în timp record pentru o carte record.
Making of Mos Craciun & Co. (2)Îi mulţumim pe această cale lui Cosmin Bumbuţ, cel care a făcut poze în momentul în care se scria cel mai rapid roman din lume.
 
Mos Craciun si Co parteneri
Vă recomandăm şi