Margaret Atwood: Dublu laureată a Premiului Booker

20 iulie 2020
Margaret Atwood: Dublu laureată a Premiului Booker

Romancieră, poetă, eseistă, autoare de cărţi pentru copii, inventatoare, activistă de mediu şi actriţă – ca să enumerăm doar câteva dintre aspectele care îi alcătuiesc biografia –, Margaret Atwood este una dintre cele mai vizibile figuri ale lumii literare de astăzi.

 

S-a născut în noiembrie 1939 în oraşul canadian Ottawa, dar şi-a petrecut mare parte din copilărie în nordul Quebec-ului, acolo unde tatăl ei, Carl Edmund Atwood, un pasionat entomolog, îşi derula cercetările. Timpul petrecut acolo i-a oferit şansa să se apropie de natură, dar şi de literatură, iar la vârsta de şase ani scrie primele ei poezii şi piese de teatru. Experienţele trăite în sânul familiei se vor regăsi apoi în scrierile de mai târziu.

 

Atwood merge la şcoală cu regularitate abia la vârsta de doisprezece ani, atunci când familia ei se mută în Toronto. Devine o cititoare vorace, printre lecturile ei timpurii numărându-se basmele Fraţilor Grimm, reviste de benzi desenate, dar şi cărţi precum Ferma animalelor a lui George Orwell, roman pe care îl citeşte la vârsta de nouă ani.

 

Urmează cursurile liceului Leaside High School din Toronto şi primeşte diploma de absolvire în 1957, an în care începe cursurile învăţământului superior la Victoria College (University of Toronto). Aici publică poezii şi articole în revista literară a facultăţii. Îşi ia licenţa în literatură engleză în 1961 şi urmează cursurile masterale la Radcliffe College din cadrul Universităţii Harvard, beneficiind de o bursă Woodrow Wilson. Frecventează pentru doi ani cursurile şcolii doctorale, însă nu îşi susţine lucrarea finală.

 

La vârsta de 29 de ani se căsătoreşte cu scriitorul american Jim Polk, de care divorţează câţiva ani mai târziu. Apoi îl întâlneşte pe Graeme Gibson, scriitor şi unul dintre fondatorii Uniunii Scriitorilor din Canada, alături de care rămâne până la sfârşitul vieţii acestuia, în 2019. Împreună au o fiică, Eleanor Jess Atwood Gibson.

 

Sursa foto theobserver.ca

 

Atwood debutează în 1961 cu volumul de poezii Double Persephone, urmat de un al doilea volum în 1966, The Circle Game, premiat cu Governor General's Award, unul dintre cele mai prestigioase premii literare canadiene. Până în prezent, autoarea a publicat peste cincisprezece volume de poezii.

 

În 1969 îşi face debutul ca romancier cu Femeia comestibilă, carte în care explorează stereotipurile de gen şi pe care mai târziu o va descrie ca fiind „protofeministă“, anticipând astfel viziunea feministă din Povestea Slujitoarei, roman distopic publicat pentru prima dată în 1985 şi devenit bestseller trei decenii mai târziu, atunci când hărţuirea sexuală şi problemele privind discriminarea de gen reintră cu o nouă forţă în atenţia publică. Romanul a primit Governor General's Award în 1985 şi a intrat pe lista scurtă pentru Booker Prize un an mai târziu. A fost ecranizat de mai multe ori, inclusiv într-un serial de televiziune premiat cu opt Primetime Emmy Awards în 2017. Într-unul dintre episoade, Atwood însăşi îşi face apariţia în rolul unei Mătuşi. Este finalistă Booker Prize în 1988 pentru romanul Ochi de pisică, în paginile căruia se regăsesc numeroase detalii din biografia autoarei. Prestigiosul premiu literar i se va decerna de două ori – în 2000 pentru romanul Asasinul orb şi în 2019 pentru Testamentele, carte ce continuă istoria urmaşelor lui Offred, personajul central din Povestea Slujitoarei. Lista romanelor distopice ale lui Atwood este completată de trilogia Oryx şi Crake (finalist Booker Prize 2003), Anul potopului (2009) şi MaddAddam (2013), descrise de autoare drept ficţiune speculativă mai degrabă decât science-fiction. Printre celelalte romane ale sale amintim Penelopiada (2005), Inima cedează ultima (2015) şi Pui de coţofană (2016).

 

Sursa foto: thatsnotmyage.com

 

Atwood a scris de asemenea zece volume de proză scurtă şi mai multe cărţi pentru copii, dar şi lucrări de non-ficţiune. Dintre acestea, colecţia de prelegeri pe tema naturii datoriei, Payback: Debt and the Shadow Side of Wealth, a primit o largă atenţie din partea criticilor şi a fost descrisă drept o carte ce nu putea apărea într-un moment mai oportun, dat fiind că anul publicării a coincis cu debutul crizei financiare din 2008.

 

Pe lângă activitatea de scriitoare, Atwood a activat şi ca profesor universitar. A predat literatură la York University din Toronto, University of Alabama din Tuscaloosa şi New York University; a fost, de asemenea, Writer-in-Residence la universităţi din Canada, Australia şi Statele Unite şi a ţinut prelegeri pe diverse teme.

 

A inventat şi dezvoltat aplicaţia LongPen şi tehnologiile care facilitează scrierea la distanţă folosind o tabletă PC, internet şi o mână robotică.

 

Un articol de Ioana Tudor, redactor ART

Recomandări (276) Interviuri (54) Artstagram (16) Noutăți (88) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Comemorări (6) Concursuri (62)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART