Alfabetul după Flaubert

28 septembrie 2018
Alfabetul după Flaubert

„Cititorul va afla deci aici, în ordine alfabetică, și cu privire la toate subiectele posibile, tot ceea ce trebuie să spună în societate pentru a se purta după cum cere buna-cuviință și a fi pe placul tuturor” (Gustave Flaubert, într-o scrisoare din 1852, adresată lui Colet).

 

ARTĂ – Te bagă în spital. La ce slujește, de vreme ce poate fi înlocuită cu produsul mecanic, executat mai repede și mai bine?

 

BARBĂ – Semn de forță. Dacă-ți lași barba prea lungă, îți cade părul. Protejează cravatele.

 

CÂINE – Anume creat pentru a-și salva de la moarte stăpânul. Câinele este prietenul omului.

 

DINȚI – Ți-i strici dacă bei cidru, fumezi, ronțăi bomboane, mănânci înghețată, dai de dușcă un pahar de apă rece îndată după ce ai înghițit supa și dormi cu gura deschisă.

 

EVIDENȚĂ – Te orbește, când nu-ți sare în ochi.

 

FRUNTE – Înaltă, cu un început de chelie: semn al geniului și al siguranței de sine.

 

GENIU – Nu trebuie admirat, nu-i decât o „nevroză”.

 

HIGIENĂ – Trebuie întotdeauna respectată cu strictețe. Te ferește de boli, când nu te îmbolnăvește chiar ea.

 

IMBECILI – Toți cei care nu gândesc ca tine.

 

ÎNTREBARE – Dacă știi s-o pui bine, înseamnă că ai și găsit răspunsul.

 

JUSTIȚIE – Nu trebuie să te neliniștească niciodată.

 

LATINĂ – Limba naturală a omului. Strică scrisul. Îți folosește numai ca să poți citi inscripțiile de pe fântânile publice. Citatele în latină trebuie privite cu circumspecție: ascund întotdeauna un înțeles deocheat.

 

MATINAL – A fi matinal este o dovadă că duci o viață morală. Dacă te culci la ora 4 dimineața și te scoli la 8, ești un leneș, dar dacă te bagi în pat la ora 9 seara și te scoli a doua zi la 5, ești o persoană activă.

 

NAȘTE (A) – Cuvânt ce trebuie evitat: înlocuiți-l cu fericitul eveniment: „Și când va avea loc fericitul eveniment?”

 

OPTIMIST – Sinonim cu imbecil.

 

PROPRIETAR – Oamenii se împart în două mari clase: cea a proprietarilor și cea a chiriașilor.

 

RĂSUFLARE – O răsuflare care miroase urât este un semn de distincție. Evită orice aluzie la mustață și spune că mirosul vine din stomac.

 

SAVANȚI – Trebuie luați peste picior. Ca să ajungi savant, nu-ți trebuie decât o memorie bună și o mare putere de muncă.

 

ȘAMPANIE – Se bea întotdeauna la mari ocazii. Prefă-te că nu-ți place deloc, spunând că nu-i nici pe departe „atât de bună ca vinul”. Oamenii de rând se entuziasmează numai când îi aud numele. În Rusia, se bea mai multă decât în Franța. Ideile franceze s-au răspândit în întreaga Europă prin mijlocirea șampaniei. În timpul Regenței, lumea bea șampanie de dimineață până seara. Șampania nu se bea, ci se dă de dușcă.

 

TREISPREZECE – Trebuie să eviți cu orice preț să fiți treisprezece la masă, dacă vrei să nu ți se întâmple o nenorocire. Cei ce nu cred în asemenea superstiții vor spune pe un ton de glumă: „O să mănânc eu cât doi!” Sau, dacă sunt și femei de față, vor întreba dacă vreuna dintre ele nu este cumva însărcinată.

 

ȚARĂ – Oamenii de la țară sunt mai buni decât cei de la oraș. Au o soartă vrednică de invidiat. La țară totul e îngăduit: hainele cele mai comode, glumele de tot felul etc.

 

USTUROI – Omoară viermii intestinali și-ți ațâță pofta să faci dragoste. De cum a venit pe lume, Henric IV a fost frecat pe buze cu usturoi.

 

VÂNZARE – Să vinzi și să cumperi, iată scopul vieții.

 

ZI – Există zile importante pentru stăpânul casei: ziua când își tunde barba, ziua când se duce la doctor, și zile importante pentru stăpâna casei – pe care ea, într-o anumită perioadă a lunii, le numește „critice”.

 

Un text de Ema Cojocaru


 

Dicționar de idei primite de-a gata, Gustave Flaubert

Traducere din limba franceză, prefață şi note de Irina Mavrodin

Ilustrații de Mircea Pop

Colecția Clasici ilustrați, Editura ART, 2018

Recomandări (276) Interviuri (54) Artstagram (16) Noutăți (88) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Artstagram 4 (7) Școală (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART