8 știați că-uri despre autoarea care a scris despre ultimul țar al Rusiei

11 iunie 2020
8 știați că-uri despre autoarea care a scris despre ultimul țar al Rusiei

Scriitoarea americană Candace Fleming a intrat de curând în colecția Sapiens cu Familia Romanov. Asasinat, revoluție și prăbușirea Rusiei imperiale, care ar putea servi drept manual alternativ la orele de istorie din liceu. Autoare de cărți pentru publicul de vârste mai mici, Fleming intră la fel de ușor în viața țarului Nicolae al II-lea ca în cea a unei albine melifere europene dintr-o carte ilustrată. 

 

Compune povești încă din grădiniță, când le înșira colegilor peripețiile pisicii ei cu trei picioare, pe care o chema Spot. A făcut o serie întreagă de povești atunci, Aventurile lui Candy și Spot. Nu le-a zis prietenilor că erau inventate, deși s-ar fi putut prinde când le-a povestit cum pisica ei cu trei picioare a alungat un tigru în pădurea din spatele casei. Acum, Fleming se apropie vertiginos de performanța de a publica câte o carte pentru fiecare an de viață (a împlinit recent 58). Vă invităm să aflați mai multe despre ea:

 

  • A scris 45 de cărți pentru copii și publicul tânăr. Are volume ilustrate, biografii, romane și nuvele, majoritatea de nonficțiune. A scris și despre nume mari, printre care: familia Lincoln, Eleanor Roosevelt, Amelia Earhart, Charles Lindbergh, Benjamin Franklin sau familia imperială Romanov.

 

  • A ales să deschidă biografia lui Charles Lindbergh, unul dintre pionierii zborurilor de lungă durată, cu o imagine șocantă: în 1861, bunicul lui Lindbergh, emigrat din Suedia în SUA, și-a retezat unul dintre brațe la gater. Rana era atât de adâncă, încât i se vedea inima bătând prin gaura produsă de tăietură. Bărbatul a refuzat să moară, deși toți din jurul lui se așteptau la asta, iar în scurt timp era înapoi la muncă. Charles Lindbergh a spus că s-a oglindit mereu în această poveste, iar autoarea biografiei lui i-a atribuit o „încredere în sine exagerată”.

 

  • Fleming a scris inclusiv despre oameni cu obsesii. Gen Howard Carter, care și-a dedicat viața mumiilor. Pe prima a găsit-o în copilăria lui din Anglia, într-o casă din vecini plină cu artefacte egiptene. La doar 17 ani, a plecat în Egipt să învețe despre situri și excavări arheologice, apoi s-a pus pe vânat mumii până când a descoperit-o pe cea mai faimoasă dintre toate: cea a faraonului Tutankamon.

 

  • A scris și despre William Cody, cunoscut mai degrabă drept Buffalo Bill, „omul care a inventat Vestul Sălbatic”. Flaming îl prezintă drept primul superstar global, rămas în istorie pentru emisiunea Wild West Show, cu care a fost în turneu în SUA și Europa. Trivia: Cody a luptat în trupa de gherilă anti-sclavagistă Jayhawkers și s-a ales cu celebra lui poreclă pentru că a ucis de unul singur mii de bizoni.

 

  • A urmărit o albină timp de 32 de zile - durata ei medie de viață - în cartea ilustrată Honeybee: The Busy Life of Apis Mellifera, pe care a umplut-o cu date despre cum pot fi ajutate micile insecte în contextul amenințării lor cu dispariția. Fleming păstrează nonficțiunea și în cărțile pentru cei mici.

 

  • Într-un alt volum ilustrat, a explorat vizual & poetic viața misterioasă a caracatiței uriașe. Aflăm de-acolo, de exemplu, că deși unele exemplare ajung cât un autobuz, oamenii le observă foarte rar pe aceste animale marine. 

 

  • Iarna trecută, Flaming începuse să lucreze la o nouă carte, despre eugenie. Mai exact, despre povestea lui Cary Buck, prima femeie din statul american Virginia care a fost sterilizată cu forța, în adolescență, pe motiv că era prea „slabă de minte” ca să contribuie la societate cu copii sănătoși. Se întâmpla în 1927. Cazul ei a ajuns la Curtea Supremă, unde judecătorul Oliver Wendell Holmes a pecetluit victoria eugeniștilor, spunând că „trei generații de imbecili sunt suficiente” - cu referire la familia Buck.

 

Un text de Dacian Negrea

Recomandări (274) Interviuri (54) Artstagram (16) Noutăți (87) Titluri în focus (167) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Artstagram 4 (7) Școală (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult
„Armistițiul”, o nouă carte de Primo Levi în colecția Cărți cult de Oana Purice 11 aprilie 2024
„Numărul tatuat pe braț mă ardea atunci ca o rană” – aceasta a fost prima reacție a lui Primo Levi atunci când, în drumul spre casă, a trecut prin Ger...
Mai multe
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt
Inventarea naturii și extraordinarul Alexander von Humboldt de Silvia Coman 08 aprilie 2024
Inventarea naturii fascinează cu fiecare pagină Wilhelm Friedrich Heinrich Alexander von Humboldt (1769 – 1859) este numele celui care s-a afirma...
Mai multe
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane
„Falsificatorii”, cea mai mare escrocherie din lumea artei – o pasionantă lectură în colecția Meridiane de Oana Purice 29 martie 2024
Fie că e vorba de biografii ale unor pictori care au participat activ la patrimoniul artistic internațional, de povești care au zguduit lumea cultural...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART