10 personaje care schimbă, distrug sau salvează Björnstad (partea 2)

01 august 2019
10 personaje care schimbă, distrug sau salvează Björnstad (partea 2)

Noi contra lui. Cititorii împotriva autorului. Fredrik Backman ne-a oferit povești dramatice și emoționante, personaje complexe, predispuse la fapte mârșave, acțiuni violente sau sacrificii neașteptate, eroi, antieroi și antagoniști care oscilează frecvent între roluri, o paletă vastă de teme și multă suferință. Autorul își torturează protagoniștii și îi abandonează pe parcurs, doar pentru a-i salva câteva capitole mai târziu, când le oferă o ramură de măslin și posibilitatea să fugă de responsabilități și de temeri, de dușmani și de prieteni, chiar și de Björnstad, orașul care se hrănește cu dramele, iubirea, ura, furia și regretele locuitorilor săi.

 

 

Ana. „Mulțumită” ei, două personaje importante au de suferit. Backman mi-a spus să nu o judec și să nu o urăsc. Îmi pare rău că nu am putut să îi respect dorința. Am încercat să o iert și să o înțeleg, să îmi amintesc că este o tânără aflată într-un punct critic al vieții, că a fost o greșeală nevinovată, născută din gelozie și respingere, dar trebuia să își țină sentimenele în frâu în loc să condamne un personaj nevinovat la o astfel de soartă. Da, o urăsc. Da, mă doare că am ajuns în acel punct în care nu pot să trec peste, asemenea celorlalte personaje, însă iertarea trebuie să fie câștigată, iar câteva glume și lacrimi nu vor face o diferență.

 

Leo Andersson. E incredibil cât de multă ură se ascunde în sufletul unui copil. Leo pare decis să se autodistrugă, să provoace și să rănească, să întețească ura dintre Björnstad și Hed. Vrea să devină un membru al Găștii, să primească o geacă neagră și să privească meciurile în picioare. Vrea să își protejeze sora și să le dovedească tuturor că nu mai este un copil. Își pierde copilăria, își respinge tatăl și îmbrățișează focul. Pare să fie un personaj pierdut, atras de un drum nelipsit de ură și violență. E uimitor cum toți au uitat de el.

 

Peter Andersson. Ești tentat să-l critici și să spui că este un laș. Un tată orb, un director tehnic ușor de manipulat, un soț delăsător și un bărbat care trăiește din amintiri și regrete. Ai și nu ai dreptate. Peter nu știe cum să controleze puterea pe care o primește. Vede mult prea târziu semnalele de alarmă și, când îi devin cunoscute, preferă să le ignore sau să amâne confruntarea. Nu este obosit. Este epuizat și nu îndrăznește să ceară ajutorul, să pună toate piesele pe tabla de joc și să caute o soluție satisfăcătoare. Și este normal să îi fie teamă, după ce și-a închinat viața unui sport care se pregătește să-i ofere lovitura decisivă.

 

 

Elisabeth Zackell. S-ar putea să nu se regăsească printre personajele tale preferate, dar noul antrenor de hochei o să-ți fure zâmbete atunci când te aștepți cel mai puțin. Elisabeth nu are prieteni și nici nu încearcă să se apropie de locuitorii din Björnstad. Abilitățile ei sociale sunt aproape inexistente, nu îi pasă de părerile celor din jur, nu are un plan pentru antrenamente sau o strategie nouă, însă îi plac provocările și merge pe deviza totul sau nimic. Are o viziune îndrăzneață și le oferă tuturor noi motive de bârfă și speculații, replicile ei sunt seci și lipsite de emoție, îi șochează pe toți când spune că nu bea cafea și încă nu știu dacă a oferit cel mai bun sau cel mai ciudat discurs de încurajare din istorie.

 

Benji Ovich. Probabil că te gândești de ce l-am pus ultimul pe listă. Orice aș spune despre Benji... niciodată nu o să fie suficient. Îl iubesc mai presus de cuvinte. Știu că pare pueril sau straniu să faci o astfel de afirmație, în condițiile în care afecțiunea este îndreptată spre un personaj fictiv, însă, pentru mine, Benji este cel complex, imprevizibil și curajos personaj din toate operele lui Backman. Există atât de multă tristețe în sufletul lui. Furie. Neputință. Teamă. Ură. Dar și iubire. Speranță. Chiar și inocență. El este nucleul în Noi contra voastră. Fără voia lui, el influențează soarta orașului și a echipei de seniori. Nu își dorește o astfel de responsabilitate, însă a câștigat-o. Este cel mai bun, alegerea perfectă. Povara este mare, libertatea a devenit un mit, dar prezența lui pe gheață poate salva o comunitate aflată foarte aproape de o dezbinare ireversibilă. Benji îți sfâșie inima în mii de bucățele. Și îl lași. Oricât de multă suferința îți va provoca, întotdeauna îl vei ierta.

 

Știu că nu este corect, că nu ar fi trebuit să opresc lista la zece personaje, însă, la final, aș vrea să îți mărturisesc că 1) Bobo este un fiu minunat și un băiat dureros de naiv, 2) gestul Fatimei m-a emoționant până la lacrimi, iar 3) Alicia simbolizează viitorul, un viitor mai bun și mai sigur.

 

P.S. (de la Maya și Benji): NU LĂSA PORCII SĂ TE VADĂ PLÂNGÂND!

 

Un text de Simona Stoica

Fotografii de Andreea Arsene


 

Noi contra voastră, Fredrik Backman

Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman

musai, 2019

Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART