„Vegetariana” de Han Kang

de Constatin Piștea acum 1 an

Yeong-Hye are un vis, despre care nu spune prea multe, dar tocmai acel vis o determină să renunțe la carne. Uluitor, soțul ei, domnul Cheong, nu caută să o înțeleagă și nu insistă să afle ce e cu visul acela, să-i explice mecanismul. Domnul Cheong – unde „domnul” este clar o formă în plus de exprimare a ierarhiei în familie – se limitează la a-şi afișa consternarea şi, de unde, la început, îşi privea soţia ca o persoană banală, cu care s-a căsătorit datorită platitudinilor ei şi lipsei de personalitate, acum, brusc, o acuză de egoism pentru faptul de a-şi fi exprimat pentru prima dată opţiunea.


De altfel, nimeni din lumea îngustă a acestui roman nu e de acord cu decizia lui Yeong-Hye: nici soţul, nici sora ei mai mare şi nici tatăl ei, care o agresează încercând să-i introducă în gură o bucată de carne. Agresiunea este atât fizică, cât şi emoţională, atunci când alegerea lui Yeong-Hye este luată în derâdere la o cină la care femei şi bărbaţi dovedesc o lipsă crasă de empatie, râzând pe seama lui Yeong-Hye.


„Vegetariana” nu este atât despre decizia unei femei de a-şi schimba dieta, cât despre a face un pas în faţă şi a-ţi spune punctul de vedere. Este vocea aceea tremurată, care răsare în mijlocul unei şedinţe cu zeci de glasuri conformiste pentru a zice că nu e bine, că ea nu e de acord. Şi face asta pentru prima dată, cu un curaj nebun, drept pentru care e normal să nu fie luată în serios ori să fie batjocorită.


Aici, „situaţiunea” este privită prin ochii a trei personaje: domnul Cheong, poate primul într-o ierarhie a detestabililor din acest roman, apoi cumnatul lui Yeong-Hye, un fel de artist, un altoi de realizator-vizionar de filme cu un pornograf, şi nu în ultimul rând sora lui Yeong-Hye, In-Hye, a cărei mărturie aduce câteva explicaţii pentru trecutul familiei şi evoluţia (mai degrabă involuţia) psihologică a lui Yeong-Hye.


Dacă ai intra în roman ca într-o casă, dar brusc, precum o echipă SWAT, ai fi şocat. Soţul îşi violează consoarta, cumnatul îi pictează sărmanei vegetariene flori pe corp tânjind să facă dragoste cu ea, după care se gândeşte să se sinucidă, vegetariana îşi desface picioarele ca să se alimenteze direct de la soare ori stă, din cine ştie ce considerente, cu sânii goi în curtea spitalului, tatăl îşi „violentează” fiica înainte ca aceasta să-şi taie venele, în fine, e un orizont cam horror, din care rişti să nu înţelegi mai nimic. Totul, însă, pleacă de la visul sau visele lui Yeong-Hye şi de la o alegere pe care nimeni nu este dispus să o înţeleagă.


Citește în continuare pe constantinpistea.ro.

Vă recomandăm şi