Trenuri cu prioritate (Bohumil Hrabal) – cartea şi filmul

de Cristina Petrescu acum 4 ani

“Trenuri cu prioritate” este al doilea roman de Bohumil Hrabal apărut în seria de autor de la Editura Art. Dacă despre prima apariţie, “L-am servit pe regele Angliei“, nu mă mai opream din povestit, despre acest romănaş am mai puţine de spus.

Acţiunea celor 120 de pagini, suficiente pentru a putea include “Trenuri cu prioritate” chiar în categoria nuvelelor, se petrece într-o gară de provincie din Cehia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un răstimp de aproximativ o zi. Personaj principal şi povestitor este Miloš, elev la calea ferată, care se întoarce din nou la slujbă după un scurt concediu medical pentru recuperare după tentativa de sinucidere.

Vedeţi voi, în ciuda uniformei impozante, cu “vestonul albastru, pelerina cu nasturi de alamă pe care mi-i freacă mama cu Sidol şi admirabilul guler [...] după care orice feroviar îşi poate da seama de gradul meu la serviciu” şi în ciuda importantului său chipiu roşu, Miloš e foarte timid cu fetele. Atât de timid, încât după un nefericit incident de ejaculatio praecox, îşi imaginează numai prăpăstii şi ajunge cu venele tăiate la spital.

Citeşte restul articolului aici.

Vă recomandăm şi