Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei

de Violeta-Loredana Pascal acum 1 an

Deborah este o studentă care a primit un pachet cu un conținut bizar: o carte, „Ființa și neantul”, cu 42 de pagini, jumătate albe și recomandarea de a cerceta o anumită scrisoare către un profesor.

Intrigată, ea îl contactează pe Jon Ronson și îl roagă să descifreze misterul. Și așa începe o călătorie în lumea nebuniei, la propriu, o călătorie care implică drumuri în diverse țări și interacțiunea cu o seamă de personaje interesante: de la psihopați la un profesor care îi învață pe alții cum îi pot detecta pe psihopați.

„E un fel de test pentru psihopați creat de Bob Hare, un psiholog canadian. E standardul de referință în diagnosticarea psihopaților. Primul punct din listă e „Volubilitate/Farmec superficial”.

Essi mi-a povestit puțin despre testul psihopatului. Din descrierea ei, suna destul de straniu. Spunea că poți să faci un curs în care însuși Hare te învață diferite moduri de a depista pe ascuns psihopații, descifrând limbajul corporal al subiecților și nuanțele construcției lor sintactice etc. „(p. 69)

„Pshihopații nu se schimbă, a spus ea. Nu învață din pedepse. Tot ce poți să speri e că o să ajungă la un moment dat, inevitabil, prea bătrâni și leneși ca să comită infracțiuni. Și pot părea de-a dreptul impresionanți. Charismatici. Oamenii sunt cuceriți. Da, iar adevărata problemă apare când vreunul dintre ei pune mâna pe o poziție importantă în conducere.” (p. 70)


Citește în continuare pe www.prwave.ro.

Vă recomandăm şi