Review: Invazie Praga 68

de Răzvan Firescu acum 4 ani

Incercam sa imi aduc aminte daca am mai vazut vreodata un album de fotografie mai tulburator decat acesta. Nu ingrozitor, nu terifiant sau violent, ci tulburator in sensul cel mai patetic pe care-l poate cuprinde acest cuvant… Nu trebuie decat sa te uiti la cateva poze si ai sa intelegi ce vreau sa spun.

Volumul incepe cu o trecere in revista a situatiei politice si a partidului comunist de la preluarea puterii si pana la decredibilizarea acestuia care a dus la Primavara de la Praga si, ulterior, la invazia tarii (mai este si un cuvant al autorului la adresa Romaniei, frumos din partea sa). Dupa care ne este prezentat comunicatul de presa care anunta invazia Cehoslovaciei de trupe ale semnatarelor tratatului de la Varsovia.

Si mai apoi incepe povestea tragica in imagini a praghezilor, poveste redata de un fotograf amator, Josef Koudelka, care a suprins toate sentimentele pe care cetatenii invadati le-au trait in acea perioada.

Unele poze sunt poezie curata. Poezie patriotica, scrisa si rostita cu patos care-ti fac urechile sa tiuie si sufletul sa ti se umple de curaj. Oameni fara aparare care indreapta degete acuzatoarea inspre soldatii de pe tancuri. Tineri care ridica mainile si ii iau la rost pe comandantii care se uita la ei nedumeriti. Barbati care se indreapta spre gulerele tunicilor care le-au invadat tara. Oameni care denunta asa zisa prietenie a sovieticilor si desenand zvastici pe tancuri.

Citește în continuare aici.

Vă recomandăm şi