Recenzie: Austerlitz – W. G. Sebald

08 martie 2016

Prima oară când am văzut cartea, coperta și descrierea de la finalul acesteia, am crezut că Austerlitz este mai mult o carte despre război și consecințele pe care acesta le-a avut în viețile oamenilor în general și a personajului principal în special. Mare și frumoasă mi-a fost surpriza să constat că romanul nu se limitează deloc la atât și că lectura se dovedește a fi una complexă, ce abordează multe alte teme diferite, precum identitatea umană, timpul, spațiul, istoria sau arhitectura.

Austerlitz surprinde povestea emoționantă a unui om inteligent, misterios și fascinant (evident, pe nume Austerlitz) care este trimis la începutul celui de-al Doilea Război Mondial departe de casă și de ai lui pentru a scăpa de persecuțiile antisemitice. Plecarea acestuia este făcută la o vârstă atât de fragedă încât își pierde identitatea personală și nu își poate aminti nimic despre trecutul său și al familiei sale.

Ajuns la maturitate, acesta își petrece toată viața încercând să afle cine este și să-și recompună trecutul bucată cu bucată, pașii lui purtându-l de la o poveste incredibilă la alta și mai incredibilă și emoționantă.

Citește în continuare aici.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART