Raiul pe pământ, de Mariusz Szczygieł

17 august 2017

Un polonez îndrăgostit de cultura cehă poate fi ceva banal sau cel puțin neinteresant, dacă nu ești tu însuți polonez sau ceh. Numai că polonezul în cauză e Mariusz Szczygieł, unul dintre cei mai fini observatori ai naturii umane pe care i-am citit în ultima vreme; și-atunci cartea despre această admirație transpusă literar e-un festin.

La Editura Art, Szczygieł (ce nume imposibil de pronunțat!), are deja două volume traduse (cel de față, de Cristina Godun); Raiul pe pământ e o continuare cumva firească a primului, Gottland, desemnat și Cartea europeană a anului 2009, care prezintă minunățiile din Cehoslovacia secolului trecut. Pentru Raiul pe pământ,scriitorul polonez face o serie de interviuri, reportaje, analize, descrie situații hilare și întâmplări aparent banale, cu un umor subtil și-un stil jumate jurnalistic, parte poezie, parte poveste, despre Cehia anilor ăstora.

Volumul e o ocazie perfectă să vă puneți la curent cu unii dintre cei mai cunoscuți artiști polonezi – Szczygieł își folosește skills-urile de jurnalist și sapă după toate amănuntele posibile din viața lui Egon Bondy, filosof, poet, unul dintre membrii fondatori ai mișcării Prague underground: „A hotărât că niciodată nu va mai publica nimic oficial. Din noul sistem a hotărât să preia numai ceea ce e absolut necesar, iar dacă e posibil, să nu-l servească absolut deloc.” Merge pe urmele lui David Černý, unul dintre cei mai controversați artiști vizuali contemporani (dacă ați ajuns în Praga, sigur știți statuile care se mișcă și fac pipi într-o fântână care are forma Cehiei), iar Černý îi face un tur privat al lucrărilor sale de pe teritoriul ceh (ăsta e probabil unul dintre cele mai mișto portrete pe care le-am citit). Scrie cu umor despre Bridget Jones a Cehiei, o femeie cu sâni imenși și look de hipopotam, ale căror cărți sunt bestsellers locale, și cu surprindere despre Saudek, fotograful celebru (și) pentru dragostea pe care le-o poartă femeilor, indiferent de vârstă și înfățișare.


Citește în continuare pe blogul Cărturești.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART