Povestea unei iubiri nepotrivite: Idilă pe un turn

de Evelina Bidea acum 5 ani

Dacă sunteţi în căutarea unei poveşti de o extraordinară sensibilitate, atunci vă recomand Idilă pe un turn, unul dintre romanele de dragoste ale lui Thomas Hardy, recent apărut la Editura Art.

În stilul victorian realist cu care ne-a obişnuit, Thomas Hardy ne aduce în faţa ochilor povestea iubirii nefericite dintre o nobilă mai în vârstă şi un tânăr astronom sărac. Deşi căsătorită, Lady Constantine trăieşte singură, căci soţul ei, pasionat de aventură, a plecat la vânătoare de lei în Africa de câţiva ani buni. Neprimind nicio veste de la el, femeia nu ştie dacă să creadă că este mort sau nu. În momentul în care cea mai rigidă plictiseală începe să pună stăpânire peste femeia de 29 de ani, curiozitatea faţă de un turn ridicat în memoria străbunicului soţului ei o aduce faţă-n faţă cu un tânăr de 20 de ani de o frumuseţe ispititoare. Brusc, întreaga fiinţă a femeii prinde a se împrospăta la gândul acestei noi iubiri.

Desigur, cum epoca este una a stricteţii morale, autocenzura începe să-şi facă efectul, femeia făcând eforturi pentru a se îndepărta de pasiunea ei, simţindu-se însă şi nedreptăţită. Cum în acest roman se remarcă şi influenţe romantice, îndrăgostiţilor le surâde soarta şi din Africa soseşte vestea că severul soţ al lui Viviette a murit.

Citeşte restul articolului aici.

Vă recomandăm şi