Povestea Slujitoarei

de Violeta-Loredana Pascal acum 1 an

Colectia Cărți Cult a Editurii ART s-a îmbogățit recent cu un roman distopic scris de prolifica (și mult premiata) autoare canadiana Margaret Atwood.

 

Povestea Slujitoarei ne invită în viitor în America. De fapt, nu mai este America, întrucât guvernarea a fost răsturnată și înlocuită cu un regim tehnocratic creștin extrem de strict, iar numele țării a fost schimbat.

 

Noul regim a impus restrictii majore, in special femeilor. Acestea nu mai au aproape nicio libertate: nu au voie să citească, să vorbească liber, să facă diverse activități pentru a se relaxa. Totul este impus. Hainele spun dintr-o dată cărei categorii îi aparține o femeie: Martele (bucataresele) purtau verde, Soțiile purtau albastru, Cameristele roșu. Fiecare femeie are rolul său clar definit. Ele sunt utere umblatoare ori au grijă de gospodarie.

 

Însă nu mai au identitate (numele eroinei este Offred – “a lui Fred”), sunt silite să lase în urmă viața lor obișnuită (familia pe care o aveau înainte) și sunt “folosite” pentru un scop anume. Există și Mătușile – un soi de supraveghetori, cele care se asigurau că regulile sunt puse în practică întocmai. 

 

Învățaserăm cum să vorbim în șoaptă fără să scoatem aproape niciun sunet. În semiîntuneric, atunci când Mătușile nu se uitau, ne puteam întinde brațele, atingându-ne mâinile în spațiul care ne despărțea. Învățaserăm să citim pe buze, întoarse pe-o parte, cu capetele lipite de pat, privindu-ne gurile. Astfel am putut să ne spunem una alteia cum ne cheamă, transmițându-ne numele de la un pat la altul: Alma. Janine. Dolores. Moira. June.” (p. 10)

 

Citește în continuare aici.

Vă recomandăm şi