Pleci în concediu? 3 cărți care nu trebuie ratate!

de Noni Alexa acum 11 luni

Un thriller cu o structură foarte complexă, ce îmbină elemente psihologice, observație socială și reconstituirea istorică a atmosferei unui sat din Scoția secolului al 19-lea este „Un proiect sângeros”, cel de-al doilea volum publicat de Graeme Macrae Burnet, roman finalist al „Man Booker Prize” în 2016.


Tânărul Roderick Macrae, în vârstă de șaptesprezece ani este arestat după ce ucide cu sânge rece trei persoane din satul Culduie și nu face niciun efort să nege fapta. Triplul asasinat este de o cruzime înfiorătoare și, chiar dacă încă de la începutul romanului criminalul este dezvăluit, provocarea lansată de autor cititorilor este aceea de a pune cap la cap informațiile contradictorii, provenite din multiple surse, care constituie complicatul puzzle al scenei crimei.

„Un om nu poate citi în mintea altuia mai mult decât ar putea să vadă în interiorul unei pietre” spune unul dintre personajele romanului. Autorul ne precizează că mărturiile adunate în roman sunt „Documente legate de Cazul lui Roderick Macrae”, iar cititorii sunt invitați să realizeze munca unui criminalist, să descopere motivația crimelor sângeroase săvârșite de tânărul scoțian. „Îl știu pe Roderick Macrae de când era mic. În general mi s-a părut un copil drăguț, iar mai târziu, un tânăr politicos și binevoitor” este declarația unei doamne din Culduie. „Nu există nicio îndoială că era un băiat ciudat, dar dacă era astfel de la natură sau dacă ajunsese așa din cauza necazurilor prin care trecuse familia lui, nu sunt eu în măsură să spun. Oricum, dovada faptelor sale nu-l arată prea sănătos la cap” e de părere zidarul Murchison. Pastorul satului observă că a existat întotdeauna „o putreziciune” în tânărul Macrae.


Citește în continuare pe Carteadelaora5.ro.

Vă recomandăm şi