Listomania, o enciclopedie amuzantă și colorată

de Cristina Petrescu acum 5 ani

Listomania este o colecție de liste, în care sunt cuprinse 2663 de lucruri și fapte care "te vor uimi, te vor înfiora și te vor face un om mai bun".

Este genul acela de album pe care să îl ții pe masuța de cafea și să îl frunzărești 5 minute când te plictisești. Îți va șterge imediat orice urmă de plictis, pentru ca nici o pagină nu e la fel ca alta, nici o informație nu e banală și cele mai multe dintre ele nu vor intra niciodată în mod normal într-o conversație.

Decât poate dacă ești Sheldon Cooper și îți face o plăcere nebună să îți torturezi colegii în pauza de prânz cu pastile de genul:
- știai că regina Victoria a Angliei a avut doar 1,52 metri înălțime?
- sau că pentru molimele din Evul Mediu este responsabilă indirect Inchiziția, care omora pisicile, asociindu-le cu vrăjitoria, lăsând astfel șobolanii să se înmulțească?
- știai că că dreptacii trăiesc cu 9 ani mai mult decât stângacii?
- știai că în Roma Antică speranța de viață era de 28 de ani și că în Neolitic era doar de 20 de ani?
- știai că Sarkozy este cu 3 centimetri mai scund decât era Napoleon? (165, respectiv 168 cm)
- sau că CIA a încercat să transforme o pisică în spion, implantând în ea un dispozitiv de ascultate și o antenă în coadă? Prototipul a fost din păcate călcat de un taxi în timpul testării.
- știai că în SUA cel mai cântat cântec la karaoke este Don't Stop Believing (Journey), iar in Marea Britanie este Waterloo (ABBA)?
- știai că hippopotomonstrosesquippedaliophobia este frica irațională de cuvinte lungi?

... și tot așa. Lucruri în principiu inutile, dar amuzante și care ar putea să sevească drept începuturi de conversație (în loc de pfff... ce cald e azi ai putea să spui hei, știai că pigmentul roșu din alimente și bături se face din gândacul numit coșenilă?) sau pentru jocuri de petrecere de genul trivia.

Citeşte restul articolului aici.

Vă recomandăm şi