Ce mai citim: Raiul pe pământ, bere și femei goale

17 august 2017

Borges își imagina raiul ca o imensă bibliotecă. Îi preluăm și noi ideea și o ducem mai departe: avem certitudinea că raiul există, având în vedere avalanșa de noutăți literare cu care ne ademenesc în fiecare clipă bibliotecile și librăriile.

Între paginile unei cărți s-a întâmplat să găsesc și eu recent ”Raiul pe pământ”. Este chiar numele unui volum apărut în 2017 la editura Art și scris de un polonez cu nume imposibil de pronunțat. Prenumele e simplu, Mariusz, însă despre numele de familie am căutat informații pe internet și tot nu-s convinsă că îl silabisesc cum trebuie: shci-ghi-e-ui. Szczygieł. Este o declarație de dragoste la adresa Cehiei și a cehilor pe care chiar merită să o citiți, și dacă ați vizitat până acum Praga, și dacă nu. Nu este un ghid turistic propriu-zis, deși are și asemenea părți în care descrie opere de artă pe care le-ați văzut poate prin orașul de pe Vltava, dar vă garantez că o să vă facă să vedeți Praga cu alți ochi.

Se spune că un străin te privește mai obiectiv decât o poți face tu ca localnic; asta face și polonezul care analizează țara vecină. Cu o privire detașată, dar plină de afecțiune, cartea ne propune o analiză a Cehiei contemporane. Asta după ce volumul Gottland, de asemenea tradus în românește (în 2014, tot la Art) punea sub lupă Cehoslovacia secolului trecut. Gottland a fost recompensată cu premiul Cartea europeană a anului 2009 și reunește o serie de reportaje literare din care am aflat, bunăoară, istoria fascinantă a legendarul fabricant de pantofi Tomáš Bata, care a fondat imperiul de încălțăminte ce îi poartă numele.

La granița dintre demers sociologic și reportaj literar, Raiul pe pământ ne aduce în prezent. Autorul stă mult în Cehia și observă moravurile și obiceiurile locuitorilor. Găsește într-o toaletă publică o inscripție cu mesajul: ”Prețuiți bunăvoința întâmplătoare și faptele frumoase lipsite de sens!”


Are întâlniri cu personalități precum fotograful Jan Saudek, artistul David Černý, dar și cu vedeta de televiziune Halina Pawlowská, un fel de Bridget Jones a Cehiei, botezată ”hipopotam” în adolescență, din cauza dimensiunilor ei și îndemnată să se omoare. În replică, femeia a scris cărți cu titluri ironice precum: De ce nu m-am spânzurat sau Hipopotamii nu plâng.


Citește în continuare pe site-ul Radio Cluj.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART