Amintirea de neuitat a primei ţigări

de Dana G. Ionescu acum 8 ani

Şerban Foarţă, Andrei Codrescu, Aurora Liiceanu sau Cheloo de la Paraziţii povestesc cum au fumat prima dată. Lansat de curând la Editura Art, volumul „Primul meu fum“ cuprinde istorii personale despre iniţierea într-o plăcere interzisă minorilor.

Antologia face parte din seria „Prima dată", în care au mai apărut volumele „Prima mea beţie", „Primii mei blugi" şi „Prima mea dezamăgire în dragoste".

Printre cei care au dorit să-şi amintească despre prima ţigară fumată şi să povestească despre ea se numără Şerban Foarţă, Livius Ciocârlie, Vasile Ernu, Philip O'Ceallaigh, Aurora Liiceanu, Adrian Schiop, sau Răzvan Ţupa (scriitori), Lia Perjovski, Michele Bressan (artişti vizuali), Cheloo de la Paraziţii, Antoaneta Ralian (renumita traducătoare) sau „pop-gânditorul" şi „pop-scriitorul" Costi Rogozanu.

Practicile plăcerii vinovate

Poetul Şerban Forţă îşi aminteşte cum a cedat ispitei, acasă, în copilărie, „cu frica-n sân". Psiholog de profesie, Aurora Liiceanu a încălcat un tabu social fumând, la 17 ani, într-un tren, când a primit o reacţie în jurul căreia şi-a construit textul din volum: „Ce mică eşti şi ce de mult fum scoţi!" La Sibiu, scriitorul Andrei Codrescu a tras primul fum dintr-o „ţigară răsucită din «Flacăra Sibiului» şi compusă din chiştoace culese de-un golan şi fost puşcăriaş".

Andra Matzal, coordonatoarea volumului, a explicat pentru „Adevărul": „Primele fumuri, de cele mai multe ori consummate în copilărie sau adolescenţă, vin la pachet cu un întreg arsenal de practici, gesturi, ritualuri personale sau coordonate sociale. Se fumează în anii '60, se fumează în anii '80, '90 şi 2000; se fumează ţigări fără filtru, furate direct din fabrică şi puse la uscat în spatele caloriferului, se fumează ţigări din afară, ţigări cumpărate la bucată sau procurate de la contrabandişti, se fumează jointuri pe ascuns sau se aprinde Bulibuleatorul. Câteva dintre autoarele din volum şi-au aprins cea dintâi ţigară în vremurile în care fumătoarele erau privite cel puţin cu suspiciune. "

Citiţi articolul în întregime în Adevărul.

Vă recomandăm şi