1945-eliberatori, 1968-ocupanţi

01 iulie 2014

,,Este o bucurie foarte mare pentru mine faptul că, în sfârşit, apare şi ediţia în limba română a Invaziei. Cartea aceasta este despre invazia la care România - singura dintre ţările semnatare ale Pactului de la Varşovia - a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă şi o amintire personală: am fost aici de multe ori şi iubesc această ţară.’’ Josef Koudelka

Cehii au un mare apetit pentru fotografia de artă, de-ar fi să-i numesc numai pe Joseph Sudek și pe Josef Koudelka (n.1938, Moravia). Dar au şi un apetit enorm pentru libertate, fapt care i-a determinat în 1968 să se revolte împotriva comunismului, eveniment istoric ce poartă de atunci numele de Primăvara de la Praga. Fotografiile Pragăi din săptămâna ocupației sovietice au rămas iconi supremi ai luptei pentru libertate.

În august 1968, Praga e invadată de către ruşi alături de aliaţii din Pactul de la Varşovia. Pentru fotografiile străzii captate atunci şi ajunse în America, Koudelka primeşte Premiul Robert Capa. Aşa cum îi stă bine unui artist vizual, Koudelka explică puţin sau deloc ceea ce fotografiază. Nu pretind, afirma el, c-aş fi un intelectual ori un filozof, eu doar privesc. Şi a privit cu maximă implicare deruta oraşului Praga din vara lui 1968, iar pentru fotografiile captate, familia lui a fost ameninţată, aşa că nu le va recunoaşte paternitatea decât după moartea tatălui său.

Citește în continuare aici.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART