Unchiul meu Ulise

18 ianuarie 2013

Despre Jiří Marek am izbutit sa aflu doar ca a trait intre 1914 si 1995, ca a fost membru al partidului comunist ceh, ca a scris 10 carti si scenariile pentru 20 de filme. "Unchiul meu Ulise" am gasit-o doar zilele astea, nu stiu cum de nu am remarcat-o pana acum - de obicei cumpar orice roman cehesc imediat cum dau de el.

"Unchiul meu Ulise" e povestea lui Josef Frajvald. Nascut pe vremea cand Viena era buricul pamantului si mort in ajunul inceputului celui de-al Doilea Razboi Mondial, unchiul naratorului a avut meserii diverse, care l-au adus in contact cu variate parti ale societatii austro-ungare. Fiu de geambas ceh, student la Medicina Veterinara la Viena, inventator de prafuri binefacatoare in intentie dar totalmente ineficiente, antreprenor de pompe funebre si, spre sfarsit, pensionar, Frajvald a trait intre Viena si Praga si a luat ce-i mai bun din ambele capitale.

Cartea e o satira a societatii central europene, dar umorul e subordonat actiunii cartii si e mai diluat decat la Hasek. Mi-a placut cartea pentru amestecul de natii, infratite de neincrederea in autoritati, de arta descurcarii si de dragostea pentru mancarea buna si pentru bere. Asta vroiam sa citesc si cu asta am fost servita. In plus, cartea exploreaza posibilul destin al lui Ulise, daca el s-ar fi nascut langa Praga la inceputul secolul XX - de departe ar fi putut sa fie acelasi, de-aproape detaliile schimba totul.

Citeşte restul articolului aici.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART