Determinism, destin și Vonnegut

20 iulie 2016

A fost odată ca niciodată o creație – divină sau a nimănui – numită omenire. Încă de la începuturile sale, oamenii și-au concentrat eforturile pentru a descoperi adevăratul sens al vieții și cine se ascunde în spatele ei. S-au scris astfel mii și mii de pagini, filosofi, scriitori și învățați și-au dedicat viețile întru descoperirea acestor răspunsuri. Totodată, zeci de religii au apărut și s-au întrecut în a da cât mai multe minuni mulțimii care le cerea, în scopul lor de a găsi un răspuns final la căutările lor.

 

Cam despre asta se vorbește în Sirenele de pe Titan, prin intermediul lui Winston Rumford și al câinelui său, Kazak, care pot călători în timp și în spațiu, și care pare să orchestreze până la un anumit punct evenimentele din roman. El le dezvăluie soției sale, Beatrice, și lui Malachi Constant – cel mai bogat american care și-a construit averea cu ajutorul unui noroc chior – că vor călători pe Marte, unde vor avea un copil, vor reveni pe Terra pentru ca în final să ajungă pe Titan. Detestându-se din momentul în care aud ce soarta le-a pregătit, Bee și Constant fac tot ce le stă în putință pentru fugi unul de celălalt. Numai că norocul li se schimbă, pierd toată averea și de aici urmează un șir lung de întâmplări științifico-fantastice.

 

Călătoriile intergalactice, războaiele cu oamenii de pe Marte, omuleții de pe Tralfamadore – toate aceste elemente i-ar fascina pe cititorii de proză SF. Numai că Vonnegut, prin ironia sa specifică, creează o alegorie a omului, a ceea ce am tot căutat să definim ca sens al vieții, determinism, libertate de acțiune. Vonnegut prezintă o lume în care ,,numai sufletul uman rămase terra incognita”, o lume în care războaiele sunt controlate cu ajutorul unor antene prin intermediul cărora soldații ascultă orbește ordinele celui care deține controlul, Boaz, dar care nici el nu știe cu exactitate de ce a fost ales sau care este scopul misiunii lui. Pe lângă gândirea de turmă, Vonnegut vorbește și despre oamenii care se cred Dumnezeu, care cred că pot controla destinele celorlalți oameni.

 

Citește în continuare aici.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART