Arta de a-ţi face datorii

25 mai 2012

In aceste vremuri este aproape imposibil sa nu iti faci datorii, si aceasta nu musai pentru ca iti doresti in mod deosebit, ci pentru ca ai nevoie de bani pentru a-ti putea satisface nevoile. Mai ales atunci cand vorbim despre nevoile de baza ale unei persoane este de inteles ca datoriile apar - si uneori in acelasi timp si din ce in ce mai mari.

Jacques-Gilbert Ymbert ne propune o carte-pamflet care contine insa o analiza a societatii (de consum, sa-i zicem, desi vorbim despre societatea din zilele noastre). Da, chiar daca lucrarea este scrisa in secolul al XIX-lea, ea isi pastreaza actualitatea. Autorul ne propune un tipar: "omul cumsecade". Si ni-l prezinta pe indele: cum traieste, ce face, gusturi... Il cunoastem, ne imprietenim cu el si-apoi aflam cum ajunge el sa isi faca datorii si sa nu le plateasca si mai ales de ce.

Dincolo de nota de umor - cartea este, asa cum spuneam, un pamflet - lucrarea de fata poate si sa deschida ochii unora dintre cititori oferind, printre randuri adesea, o perspectiva asupra vietii si sugerand motivatii pentru a deveni datori care nu sunt intotdeauna extrem de importante si ar putea fi evitate. Sistemul este insa acelasi. Bancile se comporta la fel - doar oamenii ce se mai schimba. Datoriile apar insa la foarte multe persoane, asa ca ar fi indicat ca oricine sa stie sa le faca asa cum trebuie, "ca la carte". ;)

Citeşte restul articolului aici. 

 

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART