Un bărbat pe nume Ove

Un bărbat pe nume Ove

Fredrik Backman

Preţ: 34 40 lei
Disponibilitate: Disponibilă
„Cartea perfectă.” San Francisco Chronicle
  • Publicată în mai 2017
  • Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman
  • paperback, 440 p, 135x200 mm
  • ISBN 986-606-710-474-5
  • Autor: Fredrik Backman
  • Domeniu: Ficţiune
  • Colecție: musai

Ove este cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina, un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Își divinizează mașina Saab, marca lui de suflet, și judecă oamenii după ce mașină conduc, disprețuind profund, se înțelege, automobilele străine. Se crede înconjurat de idioți și crede că lumea se duce de râpă cu toți filfizonii ăștia cu cabluri albe în urechi care angajează pe cineva să le schimbe un bec. A fost detronat din funcția de președinte al asociației de proprietari - în urma a ceea ce el a numit a fi „o lovitură de stat” -, dar tot el e regele cartierului, pe care îl inspectează nesmintit în creierii dimineții să se asigure că totul este în ordine. Lumea îl consideră teribil de urâcios. 

Într-o dimineață de noiembrie, însă, tot universul și planurile sale îi sunt date peste cap în cel mai neașteptat mod cu putință, când o iraniancă pe cât de gravidă, pe atât de dezinvoltă, și soțul ei tolomac, împreună cu cele două fetițe ale lor, se mută lângă casa lui și-i turtesc cutia poștală cu o remorcă (deși Ove postase foarte clar peste tot afișe cu „Interzis accesul mașinilor în zona rezidențială”).

Accidentul e sunetul de start pentru o serie de întâmplări neverosimil de amuzante și, uneori, perfect înduioșătoare  - cu o pisică jigărită și aproape fără coadă și prietenii dintre cele mai improbabile -care-l fac pe Ove, eternul ursuz supărat pe tehnologia modernă, bătăușul de clovni și „vecinul infernal”, să (re)învețe să respire aerul unei vieți pe care el însuși o credea pierdută și de care lumea nu-l bănuia în stare pe acest pensionar imposibil.

 

Un bărbat pe nume Ove a cucerit o lume întreagă prin modul irezistibil, plin de umor și tandrețe, în care explorează teme grave precum pierderea, bătrânețea, diversitatea, toleranța, principiile morale, prietenia și speranța. La final, nu aveți cum să nu îl adorați pe Ove.

 

„Dacă ar exista un premiu pentru «Cea mai fermecătoare carte a anului», acest roman l-ar câștiga fără probleme.”

Booklist

 

„O să râdeți, o să plângeți și o să simțiți o înțelegere infinită pentru toți ursuzii și morocănoșii din viața dumneavoastră.”

People


Citește un fragment pe Scena9.ro.

Un bărbat pe nume Ove - Fredrik Backman
de Ema Cojocaru

Când am cititUn bărbat pe nume Oveîn limba engleză, m-am mirat că încă nu a fost tradus la noi, căci romanul lui Fredrik Backman este taman genul acela care prinde foarte bine la cititori: are o poveste interesantă care te poartă între râs și tristeț...

citește mai mult

A iubi pe cineva e ca și cum te-ai muta într-o casă nouă
de Raisa Beicu

Una dintre cărțile pe care le-am cumpărat de la Bookfest în afara listei de-acasă a fost Un bărbat pe nume Ove, de la Editura Art, colecția musai. Am ajuns cu sora mea la standul lor și librarul ne-a convins s-o luăm. Mai rar se întâmplă să ascult o...

citește mai mult

Vă recomandăm şi