Top 10 cărți despre frați și surori

de Oana Purice06 iunie 2023
Top 10 cărți despre frați și surori

Știm cu toții. Toată treaba cu familia e ca un joc la loto. Poți nimeri numerele norocoase sau poți bălti în ghinion și frustrare o viață întreagă. Partea cea mai proastă este că nu ai niciun cuvânt de spus. Și oricât ai încerca să te rupi și să fugi mâncând pământul, un tată, o mamă, un frate sau o soră disfuncțională va rămâne mereu atârnat de tine ca o tinichea. Pe de altă parte, dacă dă norocul peste tine și se-adeverește vorba lăutarilor (varianta cântată de franțuzoaica Norig, ca să nu avem discuții), parcă ai vrea să te lauzi cu frații în cele patru zări. Mai ales dacă-ți aduc în urechi așa frumusețe de muzică, cum e cazul de față.

Chestiunea aceasta a fraților pansament-pe-rană sau pacoste-și-mătrăgună i-a inspirat pe toți artiștii lumii, fie ei creatori de folclor sau opere cu nume și prenume. Iar scriitorii nu au făcut excepție. Iată, de exemplu, un top 10 al celor mai intense cărți despre frați și surori.

 

Top 10 cărți despre frați și surori

 

Sora mea, ucigașa în serie de Oyinkan Braithwaite (traducere din limba engleză de Iulia Gorzo, colecția musai, Editura ART, 2020)

La ce e bună o soră dacă nu să te ajute să scoți petele de sânge din covor și să scapi de cadavru? Deja Korede își poate trece asta în CV, e la a treia misiune. Și nu e ca și cum nu-și dă seama că Ayoola, sora ei, ar trebui s-o lase mai moale cu omorâtul iubiților, dar nici n-o poate da pe mâna poliției. Family comes first, nu-i așa? Ei bine, lucrurile se complică atunci când noua țintă nu-i este chiar indiferentă lui Korede, ba chiar am putea zice să-i marea ei iubire. Acum să te văd, Korede, cum o scoți la capăt cu zăluda de soră-ta! La intersecția dintre thriller și comedie, Sora mea, ucigașa în serie a fost nominalizat la Booker Prize în 2019 și a câștigat Premiul LA Times pentru cel mai bun Mystery/Thriller.

 

Sora mea, ucigașa în serie, Oyinkan Braithwaite, Editura ART

 

Sălbaticul de Guillermo Arriaga (traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu-Hondrari, colecția musai, Editura ART, 2018)

Viața lui Juan Guillermo pare pe veci legată de cea a fraților săi. Mai întâi e fantoma geamănului niciodată născut, care-i bântuie copilăria. Apoi e drama lui Carlos, fratele său mai mare, omorât de un grup de extremiști religioși, care vor să curețe fața pământului de elementele găunoase, cum se zicea pe vremuri. Cu o afacere underground înfloritoare (morfină și LSD vândute copiilor de bogătani), Carlos e o țintă sigură, iar părinții și bunica lui se prăpădesc de durere. Așa că Juan este singurul care mai poate răzbuna toate aceste morți și e pregătit să meargă până în pânzele albe.

 

Băieții lui Anansi de Neil Gaiman (traducere din limba engleză de Liviu Radu, Editura Paladin, 2020)

Sincer, e cam penibil să faci atac de cord pe o scenă de karaoke, dar, hei, nu le poți avea pe toate. Așa că mai bine o viață spectaculoasă și o moarte fără sare și piper, nu? Cred că și zeul Anansi a fost mulțumit cu asta. Nu putem spune același lucru despre fiul lui, Fat Charlie, care trebuie să-și întrerupă planurile de nuntă ca să pregătească înmormântarea. Doar că situația devine mult mai interesantă când Fat Charlie află că are un frate geamăn pe nume Spider. Care nu doar că are trupul unui zeu, dar are și puteri pe măsură. Grozav! Se putea mai multă umilință pentru Fat Charlie? Treptat află însă că în lumea magică în care trăiește puterile pe care el însuși le posedă sunt foarte folositoare. Așa că cei doi frați fac o super-echipă.

 

Piranha: Copiii Camorrei de Roberto Saviano (traducere din limba italiană și note de Mihaela Găneț, colecția musai, Editura ART, 2020)

Câteodată, frații adevărați sunt cei pe care ți-i alegi. Mai ales dacă obiectivul tău este să devii cel mai puternic om din Napoli, călăuza ta în viață este Principele lui Machiavelli, iar băieții din cartier sunt umerii și brațele pe care te poți sprijini. Nicolas Fiorillo are cincisprezece ani, are toate atuurile și nicio prejudecată: face tot ce trebuie (și multe trebuie făcute) pentru a pune mâna pe bani și pe putere. Mulți bani și multă putere. Drogurile, violența, crima sunt doar mijloacele pe care trebuie să le folosească. La fel cum sunt și uriașii capi ai Camorrei. Iar „frații” săi de înșelătorii, trafic de droguri, pistoale semiautomate și kalașnicovuri sunt acolo pentru el.

 

Piranha: Copiii Camorrei, Roberto Saviano, Editura ART

 

Pe patul de moarte de William Faulkner (traducere din limba engleză de Horia Florian Popescu și Paul Goma, Serie de autor William Faulkner, Editura ART, 2022)

Nu puteam face un top al cărților despre frați fără includ cel de-al cincilea roman al lui William Faulkner, Pe patul de moarte. Un tablou aproape kusturician al Sudului American, romanul aduce laolaltă cincisprezece naratori, cu toții povestind drumul pe care familia lui Addie Bundren îl face spre Jefferson, Mississippi, pentru a-i respecta femeii ultima dorință și a o îngropa în orașul natal. Cei cinci copii, soțul și sicriul ei pornesc în această călătorie într-o căruță, fără prea mulți bani, dar cu toate problemele pe care o familie mare și săracă le are. Probleme care sunt augmentate de refuzul constant al tatălui de a primi ajutor. Nici când ar vrea să renunțe și să părăsească cortegiul copiii nu au nicio șansă; căci familia e pe primul loc. Așa că îndură până la final această dramatică expediție inițiatică.

 

Pe patul de moarte, William Faulkner, Editura ART

 

Frații Karamazov de F.M. Dostoievski (traducere din limba rusă de Ovidiu Constantinescu și Isabella Dumbravă, Serie de autor F.M. Dostoievski, Editura ART, 2021)

Tot un clasic al literaturii în general și al cărților despre frați în particular, Frații Karamazov era un must al acestui top. Fie că vă place senzualul Dmitri, intelectualul Ivan sau spiritualul (și nu mă refer neapărat la glumele lui bune) Alexei, trebuie să recunoașteți că împreună fac o echipă pe cinste. Sigur c-ar vrea și semioficialul Smerdeakov să se-alăture gangului, dar nu prea-i iese și doar reușește să și-i pună în cap pe cei trei. Ca-n orice roman rusesc care se respectă, tatăl joacă rolul cel mai important și le manipulează din umbra existențele tuturor.

 

Serie de autor FM Dostoievski, Editura ART

 

Umbrella Academy. Volumul unu: Suita Apocalipsei de Gerard Way, ilustrații de Gabriel Bá (traducere din limba engleză de Ioana Vîlcu, Editura Grafic, 2023)

Or fi Karamazovii șmecheri, dar cei șapte „frați” din Umbrella Academy, trupa de elită și șoc a Monoclului, cum mai este numit și sir Reginald Hargreeves, îi cam depășesc. Nici nu e de mirare: doar fac parte din cei patruzeci și trei de copii născuți în fix aceeași clipă, din mame care habar n-aveau că erau însărcinate și dotați cu puteri supranaturale. Sir Reginald ar fi vrut să adopte mai mulți, dar doar șapte a reușit să găsească. Ce voia să facă Monoclul, laureat Nobel, campion olimpic, inventator și antreprenor, cu acești copii? Simplu: să salveze lumea.

 

Umbrella Academy, Gerard Way, Editura Grafic

 

Viață după viață și Un zeu năruit de Kate Atkinson (traducere din limba engleză de Irina Negrea, colecția musai, Editura ART, 2017 & 2018)

Doi frați, două destine care se apropie și se depărtează pe măsură ce istoria își urmează cursul. Ursula Todd este protagonista din Viață după viață și trăiește tot atâtea existențe câte răspântii întâlnește. De fapt, trăiește toate viețile și moare toate morțile pe care le-ar fi putut avea. Se sufocă cu cordonul omblical, se îneacă în mare, este violată, intră într-o căsătorie nefericită, trăiește cel de-al Doilea Război Mondial în Berlin și plănuiește să-l asasineze pe Hitler însuși. Toate în același timp și parcă niciodată. Fratele ei mai tânăr, pe de altă parte, Teddy Todd, protagonistul din Un zeu năruit, trăiește doar cu așteptarea mereu luată de la capăt a morții. Este căpitan de bombardier și întotdeauna crede că va zbura ultima sa misiune. Dar se întoarce viu de fiecare dată. Așa că trebuie să-și ia soarta în mâini și să împlinească ceea de destinul pare să-i refuze.

 

Păsări, lighioane, rubedenii de Gerald Durrell (traducere din limba engleză de Maria Berza, colecția Ferma animalelor, Editura ART, 2017)

Cum o fi să trăiești patru ani și mai bine (PATRU ani!) în Corfu? Să ai livada de măslini la discreție, să ai libertatea de a te plimba în lungul și în latul insulei și să faci tot ce te taie capul. Păi, dacă te cheamă Gerry și adori biologia și întreaga lume vegetală și mai ales animală, e tare de tot. Iar dacă se întâmplă să-ți terorizezi familia cu disecții pe broaște țestoase și pescuit de sepii, sunt doar efecte adverse. Dar nici frații lui Gerry – Larry, Margo și Leslie – nu se plictisesc, fiecare-și găsește plăceri mai mult sau mai puțin vinovate pe insula pe care mama i-a adus ca să mai schimbe clima și societatea din Marea Britanie. Ca-ntre orice frați, nici între protagoniștii Trilogiei Corfu (din care vă recomand să nu ratați nici primul volum, Familia mea și alte animale) nu e mereu lapte și miere. Dar cu umor și multă relaxare, o scot mereu la capăt.

 

Citește și:

Top 10 mariaje dificile

Top 10 cărți despre secrete de familie

Top 10 prietenii toxice

F.M. Dostoievski
Autor
F.M. Dostoievski
F.M. Dostoievski se naște în 1821 la Moscova. La vârsta de treisprezece ani este înscris la o școală secundară particulară de trei ani, apoi urmează c...
mai multe
Guillermo Arriaga
Autor
Guillermo Arriaga
Guillermo Arriaga (n. 1958) este un reputat scriitor, scenarist, regizor și producător mexican. Munca lui în industria cinematografică, în special col...
mai multe
Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART