Tarotul personajelor din cărți. Offred este Eremitul

de Andreea Bucur25 martie 2024
Tarotul personajelor din cărți. Offred este Eremitul

A treia eroină din seria Tarotul Personajelor din Cărți este Offred, din Povestea Slujitoarei de Margaret Atwood. Am ales să prezint acest personaj în perioada echinocțiului de primăvară, deoarece călătoria acesteia este de fapt o tranziție interioară, asemenea schimbării anotimpurilor.

Cu ajutorul simbolurilor din tarot, cititorii vor descoperi semnificațiile profunde ale transformării lui Offred, de la femeia asuprită, la femeia renăscută, autentică. Astfel, înțelegem că întotdeauna noi suntem cei care avem puterea de a alege.

Dacă simți că nu ai nicio opțiune într-o situație, stima de sine și încrederea scad. Dar odată ce înțelegi că ai o alegere, stima de sine se va îmbunătăți. Nu mai ești o victimă neajutorată. Tu decizi cum faci față unei situații. Nu doar reacționezi la viață; îți creezi propriul destin. (Teen Tarot: What the Cards Reveal About You and Your Future, Theresa Francis-Cheung)

Offred este Pustnicul

Acțiunea cărții are loc în America și prezintă o lume din viitor în care rata fertilității scade drastic, producând puternice tensiuni sociale. Printr-o lovitură de stat, guvernul este înlocuit cu un regim fundamentalist creștin, numit Regimul lui Galaad. Noua dictatură aduce schimbări drastice pentru femei. Acestea sunt împărțite în caste, în funcție de capacitatea de a procrea, fiind supuse în totalitate puterii deținute de bărbați. Rolurile acestora se împart în: soții de comandanți, Marte, Slujitoare și Mătuși.

Povestea este narată din perspectiva lui Offred, o femeie cu o viață obișnuită, care este despărțită de familie și obligată să devină Slujitoare. Casta slujitoarelor era folosită de către familiile liderilor din noua putere, doar în scopul procreării.

Urmărim evoluția lui Offred cu ajutorul tarotului prin metoda constelației universale a Eremitului (Pustnicului), o matrice arhetipală sub formă de pod, ce ne dezvăluie blocajul personajului, dar și cele trei resurse mentale, ce vor fi folosite pentru a  elimina vechile credințe. Această matrice reprezintă principiul introspecției și al finalității și ne arată felul în care o încheiere este de fapt o oportunitate, o expansiune către ceva nou.

Pustnicul – Introspecția

Pustnicul este arhetipul contemplației. Acesta ne pune în contact cu cele trei resurse interne care ne pot ajuta să depășim autocritica și perfecționismul: ghidarea interioară, implicarea și puterea de a reuși.

Offred se trezește într-o lume în care toate drepturile sociale i-au fost anulate și este constrânsă de regim să trăiască într-o supunere totală. Individualitatea îi este redusă doar la capacitatea de a naște copii, fiind etichetată drept Slujitoare. Pentru a supraviețui, Offred găsește forță în rememorarea constantă a trecutului, strecurând amintiri din vechea ei viață, în noua realitate.

Încă de la început, Offred dă dovadă de perspicacitate, observă cele mai mici detalii cotidiene impuse de noul regim. Aceste detalii o ajută să se adapteze și să identifice resursele necesare unei eventuale evadări.

Dacă ceea ce spun acum este o poveste, asta înseamnă că pot influența felul în care se termină. Apoi va veni sfârșitul – cel al poveștii – și va urma viața adevărată. Pot să o reiau din locul în care am rămas.

Ceea ce spun nu este o poveste. Ceea ce spun eu este și o poveste, cea din mintea mea, care curge pe măsură ce mi se întâmplă lucrurile.

9 de Săbii – Cruzimea

9 de Săbii reprezintă cruzimea propriei minți și tendința acesteia de a se autosabota. Acest simbol reflectă capacitatea rațiunii de a produce răni emoționale prin gânduri și credințe ostile sinelui. Galaad i-a redus pe toți la tăcere, iar Offred nu poate avea încredere în nimeni. Tocmai de aceea, aceasta studiază cu atenție gesturile celorlalte slujitoare, programul paznicilor și obiceiurile familiei din care face parte, pentru a-și da seama cine i-ar putea fi aliat într-o posibilă fugă. Însă, mai întâi trebuie să depășească gândirea autocritică și sentimentele de vinovăție față de propriul trecut.

În noua lume, ea este nedemnă de un mariaj, deoarece în trecut a rămas însărcinată cu un bărbat căsătorit, care și-a părăsit soția pentru ea. Un alt aspect al trecutului ce o urmărește este lipsa ei de reacție la primele semne ale instaurării noului regim, în care femeile încep să-ți piardă din drepturi. Deși, mama sa fusese activistă și luptase pentru cauze sociale, Offred nu este influențată de perspectiva ei, considerând aceste demersuri inutile. Rămâne într-o stare de inerție, atunci când lucrurile par să scape de sub control și nu reușește să integreze posibilitatea unui viitor nefast.

Discursurile ei vorbeau despre sfințenia căminului, despre faptul că femeile ar fi trebuit să stea acasă. Dar Serena nu făcuse asta, ci ținuse discursuri, prezentând acest neajuns al ei ca pe un sacrificiu pe care îl făcea pentru binele tuturor. Cam pe atunci cineva încercase să o împuște, dar n-o nimerise, ucigând-o în schimb pe secretara ei, care stătea alături. Cam până aici ajunseseră lucrurile. Luke și cu mine o urmăream uneori la știrile de noapte. În halate de baie, sorbind o dușcă înainte de culcare.

9 de Cupe – Fericirea

9 de Cupe reprezintă energia iubirii care împlinește un individ atât la interior cât și la exterior.

Cu toate că lui Offred îi sunt interzise toate plăcerile vieții, ea reușește să găsească în sarcinile ei de zi cu zi momente de liniște. Momentele de alinare vin din ideea că undeva, în noua lume fetița ei este în viață, iar Luke, soțul ei încă o mai caută.

Mesajul va spune că trebuie să am răbdare: mai devreme sau mai târziu o să mă scoată de-aici și o vom găsi, indiferent unde-or fi dus-o. O să-și aducă aminte de noi și vom fi toți trei împreună. Între timp, trebuie să răbd și să am grijă de mine până va veni momentul.

Reușește să se împrietenească cu tovarășa ei repartizată de conducere, Ofglen, de la care află de existența unei mișcări de rezistență. Pentru a găsi o cale de scăpare, acceptă să se supună dorinței comandantului de a avea un copil, însă descoperă că acesta este infertil. Fiind în pericol de a fi trimisă în Colonii, unde majoritatea își pierdau viața, acceptă propunerea soției comandantului de a încerca să rămână însărcinată cu șoferul familiei, Nick. Întâlnirile dintre ea și Nick devin o formă de evadare, de răzvrătire, de libertate.

Traiește în prezent, profită la maxim de el, asta-i tot ce ai.

9 de Bate – Puterea

9 de Bâte indică puterea în viziune, percepție și intuiție. Este energia care o ajută pe eroină nu numai să supraviețuiască, dar să-și continue planul de a evada.

Cu toate că orice act de nesupunere este înăbușit de regimul militar, Offred prinde curaj și începe să caute soluții pentru a putea intra în contact cu familia pierdută. Obține de la soția comandantului o poză cu fiica sa, după ce acceptă propunerea acesteia de a avea un copil cu Nick. În același timp, se folosește de comandant pentru a primi permisiunea de a citi, lucru interzis femeilor. Mai târziu, ea va ieși din casă alături de acesta, într-o locație concepută special pentru distracțiile bărbaților din conducere. Acolo se reîntâlnește cu prietena ei cea mai bună, Moira. De la ea află mai multe informații în legătură cu mișcarea de rezistență.

Dorința de a face mai mult, începe să se nască în mintea ei, dar mai întâi trebuie să caute indicii despre punctele vulnerabile ale republicii.

Trebuie să fie cineva acolo, cineva care să se ocupe de toate. Cred în existența mișcării de rezistență așa cum cred că nu poate exista lumină fără să existe și umbră; sau, mai degrabă, nu există umbră dacă nu e și lumină. Trebuie să existe o mișcare de rezistență, altfel de unde ar proveni toți rău-făcătorii pe care îi arată la televizor?

9 de Monede – Izbânda

9 de monede reprezintă câștigul emoțional, mental, spiritual și fizic. Offred intră în contact cu această energie după fiecare încercare la care este supusă de către oamenii dictaturii. Ea reușește să supraviețuiască în situații în care mulți fie își pierd viața, fie își pierd mințile.

Un eveniment o tulbură cumplit: trei femei sunt pedepsite pentru că au încălcat legile sfinte, iar pedeapsa impusă este spânzurătoarea. Ea înțelege că într-o lume tiranică, simplul fapt de a rămâne în viață, de a continua să caute libertatea, de a se bucura de lucrurile mărunte, reprezintă un câștig împotriva celor care încearcă să îi controleze trupul, gândurile și sentimentele.

Moartea mă face să-mi fie foame. Poate din cauza că am fost golită pe dinăuntru; sau poate că așa se asigură corpul că voi rămâne în viață, că voi continua să repet rugăciunea lui fundamentală: Exist. Exist. Exist – încă.

Vreau să merg la culcare, să fac dragoste, chiar acum.

Îmi vine în minte cuvântul ‘’apetisant’’.

Mi-e o foame de lup.

Luna - Autenticitatea

Luna este arhetipul alegerii autenticității personale și este opusul obedienței. În ciuda tuturor mecanismelor de control ale puterii, Offred alege să-și păstreze identitatea chiar dacă acest lucru îi pune în pericol viața.

Lucrurile se complică și devin periculoase, când soția comandantului află că slujitoarea se întâlnea pe ascuns cu comandantul și o acuză că pune în pericol întreaga familie.

Nick îi oferă o portiță de scăpare, plănuind o falsă arestare a acesteia. Deși nu știe încă în cine să aibă încredere, ea decide să accepte acest ajutor neașteptat și evadează alături de un grup de bărbați necunoscuți, deghizați în agenți.

N-am cum să știu dacă asta mi-e sfârșitul sau reprezintă un nou început: m-am dat pe mâinile unor străini, pentru că n-am avut încotro. Așa că pășesc în întunericul dinăuntru; sau poate în lumină.

Acest roman de ficțiune speculativă ne oferă o viziune sumbră a unui viitor în care acțiunile unui grup de oameni distrug structurile societății moderne.

Offred este un personaj cu care ne este ușor să ne identificăm, mai ales din perspectiva trecutului: o persoană obișnuită, care se bucură de libertate, fără a se gândi prea mult la mecanismele sociale, care asigură acest mod de viață liniștit. Ea inspiră prin instinctul de supraviețuire, prin adaptabilitate și mai ales prin curajul de a decide să nu renunțe la propria individualitate, chiar și atunci când această alegere îi poate aduce sfârșitul.

Margaret Atwood
Autor
Margaret Atwood
Margaret Eleanor Atwood (n. 1939) este o bine-cunoscută scriitoare canadiană – poetă, romancieră, eseistă și critic literar –, a cărei opertă a fost t...
mai multe
Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART