Am duce-o mult mai bine dacă femeile ar conduce majoritatea organizațiilor

01 aprilie 2016

"Cu câteva luni înainte de a scrie Maimuța Goală sănătatea mea s-a șubrezit. Când mi-am revenit am spus - Gata, până aici - și am decis să renunț la foarte multe lucruri. Mi-am dat seama că trebuie să renunț. Mă străduiam să trăiesc asemeni unei mașinării, când eu, de fapt, eram doar un biet animal. Mi-am concentrat toate eforturile asupra unui singur lucru și acela a fost Maimuța Goală. M-am așezat și am scris-o în toamna lui 1966. Nu aveam prea mari iluzii; nu mă așteptam să provoc mare lucru. Lumea spune că trebuie să fi știut eu ceva. Ei cred că am scris această carte cu intenția vădită de a lansa pe piață un bestseller șocant; dar nu a fost așa. " Desmond Morris
 
bookpic-5-maimuta-goala-40461
Maimuța goală, Desmond Morris
Colecția Cărți cardinale
Editura ART, 2015
Această carte clasică a zoologului Desmond Morris îşi merită locul alături de Originea speciilor a lui Darwin, prezentându-l pe Om nu ca pe un înger căzut, ci ca pe o maimuţă înălţată, care dovedeşte un simţ al umorului, o energie şi o imaginaţie remarcabile, dar care nu este altceva decât un animal aflat în pericolul de a uita de unde a plecat.
Maimuţa goală s-a vândut în peste 20 milioane de exemplare în toată lumea şi a fost tradusă în aproape toate limbile cunoscute. O carte care n-ar trebui să-i scape nici unei fiinţe umane animale. 
 
Citiți câteva fragmente din reportajul realizat de revista The Guardian care anticipează apariția unei noi ediții britanice.
Din cauza teoriilor sale, Desmond Morris nu este foarte popular printre adepții mișcării feministe. Expresia pe care o folosește cel mai atunci când face referire la statutul bărbatului în societate este aceea de “asumare a riscului”. El spune că mai bine un milion de ani, bărbații au fost nevoiți să meargă și să vâneze mamuți blănoși și tigri cu colți sabie, au dezvoltat strategii menite să-i doboare (cooperarea cu scopul de a înfrânge un inamic comun, subliniază el, este, din punct de vedere genetic, mai importantă pentru specia umană decât impulsul competitivității), “au pus, literalmente, mâncare pe masă”, timp în care femeile s-au ocupat de curățatul peșterilor, s-au debarasat de gunoiul cotidian, caracteristică unică a speciei umane, și s-au ocupat de organizarea celorlalte aspecte ale traiului în comun. Viziunea lui, incriminată de numeroși oameni de știință, precum și de adepții feminismului, este că diferențele genetice nu pot și nu trebuie reglementate legislativ prin susținerea egalității de gen.
desmond-morris-the-naked-ape-2“De-a lungul timpului, s-a dezvoltat o specializare considerabilă atât a masculului, cât și a femelei”, spune Desmond Morris. “Masculii au devenit mai atletici și s-au ocupat preponderent de vânătoare; femeile s-au orientat spre alte lucruri. Ele au fost multitasking, ca să folosim o expresie care a devenit foarte populară, și au fost plasate în centrul societății. Nu este o chestiune de superioritate sau de inferioritate. Este o chestiune de diferențe, iar diferențele acestea sunt foarte reale.” Bărbații erau de sacrificiu; femeile, datorită funcției lor reproductive, nu. “Nu-ți puteai permite să pierzi o femeie” spune el, “erau mult prea valoroase, așa că bărbații s-au specializat pe vânătoare.”
În epoca preistorică această separare de roluri a funcționat foarte bine, spune Morris, o uniune prefectă menită să crească progenituri și să perpetueze specia. Probleme au început să apară atunci când am început să ne înmulțim și să depășim numeric societățile tribale de maxim 100 de indivizi. “Timp de un milion de ani femeile au fost în centrul societății, iar bărbații au fost la periferie”, zice Morris, “nu văd de ce femeile sunt atât de nemulțumite de acest lucru: femeile conduc societatea, bărbații sunt pe terenul de vânătoare. Necazul cu femeile este că, de la o vreme, terenurile de vânătoare se suprapun peste centrele orașelor și, în loc să fie la periferie, bărbații se află acum în centru, făcând chestii. Orașele sunt noile terenuri de vânătoare, deși acum folosim noțiunea de vânătoare doar în sens metaforic. Urbanizarea a favorizat masculul, din acest punct de vedere.”
the-naked-apeAdepții feminismului pot interpreta această situație în ambele sensuri. Partea bună este că Morris consideră că femeile ar trebui să conducă, mai mult sau mai puțin, totul. “Am duce-o mult mai bine dacă femeile ar conduce majoritatea organizațiilor”, spune el. “Dacă femeile s-ar afla la conducerea partidelor politice, de exemplu. Sunt de părere că bărbați nu sunt potriviți pentru politică. Femeile sunt mult mai potrivite, pentru că ele sunt genetic înzestrate cu mai multă precauție și nu ar fi predispuse la greșeli prostești.” Partea proastă este că Morris e de părere că bărbații, asumându-și în mod natural mai multe riscuri, vor ajunge întotdeauna să fie inventatori mai buni sau artiști mai valoroși.
“Pentru fiecare femeie artist de mare valoare, există 100 de bărbați de același calibru”, spune Morrison. “Există mai mulți bărbați geniali decât femei geniale, și mai mulți bărbați idioți decât femei idioate. Dacă ești o femelă din specia umană, nu-ți poți permite să riști prea mult, la fel cum nu-ți poți permite să fii prea nătângă. Trebuie să te situezi între aceste două extreme.” Dominanța masculină în artă, argumentează el, nu se explică prin oportunitate sau condiție socială. De-a lungul evoluției, femeile au produs mai multe obiecte de artă decât bărbații – sub formă de ceramică decorată sau îmbrăcăminte – dar au avut tendința de a produce artă tradițională. Bărbații sunt cei care au ignorat regulile și au dat naștere lucrărilor cu adevărat remarcabile, care-ți taie respirația.
Desmond Morris are o teorie și despre accidentele rutiere. “Femeile provoacă mai multe accidente, dar bărbații sunt implicați în accidentele mari”, spune el. “Dacă vorbim despre un mare accident rutier, este întodeauna un bărbat la volan; dacă te-ai ales cu un gard îndoit, este vorba despre o femeie. Foarte rar vei auzi de un accident rutier produs cauzat de viteza excesivă și care să fie produs de o femeie; este întotdeauna vorba despre un bărbat.” Desmond Morris își expune teoria cu multă fortă și convingere; încât ai senzația că lucrurile ar putea sta așa, dar parcă tot ai dori să verifici și ce spun statisticile. Morris pictează în tușe foarte groase.

 

Recomandări (271) Interviuri (54) Artstagram (13) Noutăți (84) Titluri în focus (164) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (4) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Comemorări (6) Concursuri (62)
Moartea unei marionete
Cartea în trei minute. „Moartea unei marionete”, Caroline Graham 28 martie 2024
„— Aşadar, acum avem o marionetă, un măscărici manevrat de nişte păpuşari. Şi ce au făcut acei păpuşari atât de subtili şi de vicleni? Mai întâi l‑au...
Mai multe
Sincer indragostit
Cartea în trei minute. „Sincer îndrăgostit”, David Yoon 28 martie 2024
„Felul în care procedăm e așa: ne ținem de mână și coborâm treptele împreună. Am ținut‑o de mână de multe ori în trecut: în timpul luptelor cu degetel...
Mai multe
Patru experimente pe care nu le poți face acasă, dar despre care poți citi în cărțile Sapiens
Patru experimente pe care nu le poți face acasă, dar despre care poți citi în cărțile Sapiens de Andreea Dincă 27 martie 2024
O gustare neobișnuită „Cercetători excentrici care să facă diverse experimente pe animale au existat în fiecare secol și cu siguranță vo...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART